Starina je jediný veľký zdroj pitnej vody pre východné Slovensko. Hrozí jej odstavenie?

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v uplynulých dňoch upozornil na problém s možným nedostatkom vody. V spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva chce preto uskutočniť plán masívnej výsadby zmiešaných lesov.

Starina SVP Vodná nádrž Starina dodáva pitnú vodu už vyše 30 rokov. Foto: SVP

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v uplynulých dňoch upozornil na problém s možným nedostatkom vody. V spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva chce preto uskutočniť plán masívnej výsadby zmiešaných lesov.

Podľa Tarabu je osobitá situácia s vodou na východnom Slovensku. „Budeme musieť riešiť problém zásobovania obyvateľstva pitnou vodou. Východné Slovensko je, čo sa týka infraštruktúry dodávok vody, veľmi zanedbané. Ak by dnes došlo k poruche alebo odstávke jedinej vodnej nádrže Starina, tak budú na fľaškách, alebo dodávkach vody z cisterien. A to dlhé roky,“ upozornil minister na možnú situáciu.

Situáciu chce však riešiť. „Starina je v súčasnosti v stave, že by potrebovala rekonštrukciu. To znamená, že ju treba vypustiť. A ak by sme ju vypustili, východ by tak bol kompletne bez vody,“ tvrdí Taraba. Dodal, že obyvatelia východného Slovenska by mali zvýšiť tlak na svojich predstaviteľov, aby tiež riešili vzniknutú situáciu.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) vidí situáciu trochu inak. „Náš podnik je správcom nádrží, ktoré po ich vybudovaní v minulosti prevzal. Vodárenská nádrž Starina, ako najväčší povrchový zdroj pitnej vody na Slovensku, zásobuje väčšiu časť východného Slovenska vodou určenou na pitné účely. Kapacita nádrže je dostačujúca a v prípade potreby vie zásobovať vodou – prostredníctvom vodárenskej spoločnosti, ktorá vodu odoberá – raz taký počet obyvateľov,“ vysvetlil Štandardu hovorca SVP Marián Bocák.

Dodal, že na východe Slovenska je aj vodárenská nádrž Bukovec pri Košiciach, ktorá slúži ako doplnkový respektíve rezervný zdroj vody a je určená na pitné účely. Okrem týchto zdrojov majú obyvatelia východného Slovenska aj ďalšie lokálne zdroje vody, primárne z potokov.

Ani situácia týkajúca sa prípadných opráv či rekonštrukcie vodnej nádrže Starina nie je podľa SVP taká vážna, a preto zatiaľ nehrozia komplikácie. „Prípadné opravy sa na vodnej stavbe Starina, ktoré prirodzene patria k jej prevádzke, vykonávajú za plnej prevádzky, bez potreby vypustenia vody z nádrže. O oprave, ktorá by si vyžadovala jej vypustenie, sa neuvažuje,“ upresnil Bocák.

Konečné rozhodnutie o potrebe prípadnej výstavby ďalšej vodnej nádrže má dať ministerstvo životného prostredia, respektíve slovenská vláda.

V prípade odstávky vody zásobuje obyvateľov pitnou vodou Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. (VVS). Bola by však schopná dodávať dostatočné množstvo drahocennej tekutiny v prípade poruchy či odstávky vodnej nádrže Starina? Riešenie existuje.

„Na základe zákona o hospodárskej mobilizácii má VVS spracovaný krízový plán v prípade, ak by došlo k poruche, oprave, prípadne výpadku elektrickej energie, a tým k prerušeniu dodávky vody z verejného vodovodu. Vodárenská nádrž Starina je nosným prvkom zásobovania pitnou vodou pre veľkú časť obyvateľstva východného Slovenska, preto sú po trase prívodného potrubia vybudované akumulačné nádrže – vodojemy, ktoré sú schopné na potrebný čas zabezpečiť dostatok pitnej vody,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré VVS poskytla denníku Štandard.

Podľa VVS to platí aj pre vodárenskú nádrž Bukovec, ktorá zásobuje časť Košíc a ďalších sedem obcí. „Dodávku pitnej vody do rozvodnej siete sme schopní zabezpečiť aj z iných vodných zdrojov tak, aby zásobovanie obyvateľstva v dotknutých lokalitách nebolo ohrozené,“ dodala na záver vodárenská spoločnosť.

K téme potenciálneho nedostatku pitnej vody na východnom Slovensku sa ešte vrátime. Už niekoľko desaťročí sa totiž uvažuje o výstavbe vodnej nádrže Tichý potok. Ide o to, či ministerstvo životného prostredia alebo vláda neoprášia myšlienku vybudovať zmienenú vodnú nádrž.

Väčšina pitnej vody prúdi do potrubí na východnom Slovensku z vodnej nádrže Starina v okrese Snina. Je najväčším zdrojom pitnej vody na Slovensku. Jej výstavba začala v roku 1980, oficiálne ju sprevádzkovali 24. novembra 1989. Pre zaujímavosť, napúšťanie Stariny začalo 20. augusta 1987 o 13.00 h a trvalo do 27. marca 1989.

Starina sa rozprestiera na ploche 311,4 hektára a jej objem predstavuje 59,8 milióna metrov kubických, čím tvorí 31 percent objemu všetkých slovenských vodárenských nádrží, pri kvalite surovej vody približujúcej sa k upravenej.

Podľa SVP sa pitná voda zo Stariny začala odoberať od decembra 1987 aj napriek tomu, že nebola dokončená. Pôvodne mala byť priehrada vodným zdrojom pre zásobovanie okresov Humenné, Vranov nad Topľou, Michalovce a Trebišov. Rozvoj Prešova a nedostatok pitnej vody v Košiciach však spôsobili, že skupinový privádzač vody najprv zaviedli do oboch krajských miest, ako aj do okresov Humenné a Vranov. Mimochodom, diaľkovod, ktorým sa pitná voda privádza do Košíc, meria 134,5 kilometra.

Pre vodnú nádrž museli presídliť takmer 3 500 obyvateľov obcí Starina, Zvala, Ostrožnica, Smolník, Dara, Ruské a Veľká Poľana. V súčasnosti patrí územie do Národného parku Poloniny. Starina je zdrojom pitnej vody pre takmer 330-tisíc obyvateľov v 200 mestách a obciach na východnom Slovensku. 


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok