Masívne krivenie spravodlivosti čurillovcov pokračuje

Po zverejnených rozsiahlych nahrávkach obsahujúcich odposluchy trestnej činnosti vyšetrovateľov NAKA, označovaných ako čurillovci, sa verejnosť dozvedela o ďalších podozreniach z nelegálnych praktík policajtov. Inšpekcia obvinila vyšetrovateľov Pavla Ďurku, Jána Čurillu, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a prokurátora Michala Šúreka zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podozrenie z organizovaného krivenia spravodlivosti tak po odposluchoch naberá obludnejšie rozmery, keďže obvinení údajne účelovo vytvárali či zatajovali dôkazy proti vyšetrovaným ľudom spôsobom, proti ktorému nebolo obrany.

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, Úrad inšpekčnej služby vzniesol všetkým menovaným obvinenie v takmer najprísnejšom odseku, pri ktorom im hrozí trest odňatia slobody od sedem do dvanásť rokov. Viní ich aj zo závažnejšieho spôsobu konania, keďže sa protiprávnej činnosti údajne dopustili na viacerých osobách.

Podstata obvinenia spočíva vo vyfabulovanom trestnom stíhaní a účelovom vedení takzvaného „technického spisu“, mediálne označovaného aj ako spis číslo 80, ktorý obvinení využívali na cvičné výsluchy kajúcnikov a iné nezákonné vedenie trestných stíhaní. Pravidlá trestného stíhania, ako aj jeho začatie či vedenie spisu, majú svoje presné hranice v trestných normách. Od nich sa nemožno odchýliť, no obvinení ich podľa inšpekcie účelovo obchádzali, aby mohli ľahšie usvedčovať osoby, na ktorých pracovali.

Trestné stíhanie má svoje pravidlá


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.