Médiá: Izraelská kontrarozviedka začala pre obavy z odvety s prípravami vládneho bunkra

Izraelská bezpečnostná služba známa ako Šin Bet začala v obave z odvetného útoku Iránu s prípravami podzemného bunkra v Jeruzaleme, v ktorom môžu počas vojny pôsobiť vysokí predstavitelia štátu. Informovali o tom izraelské spravodajské portály Walla a Ynet News.

V korupènej kauze premiéra Netanjahua vypovedal miliardár, ktorý ho obdarúval Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Bunker, ktorý sám osebe vybudovali už zhruba pred dvomi dekádami, dokáže odolať zásahom z celého radu existujúcich zbraní, má možnosti velenia a riadenia a je prepojený so sídlom ministerstva obrany v Tel Avive, uvádza Walla.

Zariadenie je známe ako Národné riadiace centrum. Od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú vyvolal útok militantného hnutia Hamas na južný Izrael 7. októbra 2023, ho vládny kabinet nepoužil.

Jeho príprava v tomto čase môže signalizovať závažnosť hrozby zo strany Iránu a Hizballáhu najmä vzhľadom na to, že sa nevyužíval ani počas aprílového útoku Iránu na Izrael. Pripomeňme, že Teherán vtedy vypustil na židovský štát viac ako 300 rakiet a bezpilotných lietadiel, z ktorých drvivú väčšinu Izrael a jeho spojenci zachytili.

Podľa portálu Walla dal zariadenie prichystať priamo predseda vlády Benjamin Netanjahu na potenciálny pobyt v čase, keď eskaluje napätie v dôsledku likvidácie vysokých predstaviteľov dvoch milícií na Strednom východe – šéfa Hamasu Ismáíla Haníju a jedného z veliteľov šiitských milícií Hizballáh v južnom a východnom Libanone Fuáda Šukra.

O prípravách bunkra, ktorý môže pojať stovky ľudí a je určený pre významných predstaviteľov vlády a civilných orgánov, informoval aj portál Ynet News, ktorý vysvetlil, že jeho presná poloha ani hĺbka momentálne nie sú známe.

Ynet konkretizoval, že bunker, ktorý sa má nachádzať v Jeruzalemských vrchoch, vybudovali za cenu miliárd šekelov po skončení druhej libanonskej vojny v roku 2006.

Je známe, že bunker naposledy použili v roku 2018, keď premiér Benjamin Netanjahu nariadil, aby sa v ňom konala séria zasadnutí kabinetu na vysokej úrovni, aby sa pravdepodobne zabránilo úniku informácií do médií.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok