Blinken: Iránsky útok na Izrael môže začať v priebehu nasledujúcich 24 až 48 hodín

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal náprotivkom z krajín G7, že Washington sa domnieva, že iránsky útok na Izrael by sa mohol začať v priebehu nasledujúcich dvoch dní. Uvádza to Axios s odvolaním sa na tri zdroje informované o telefonáte.

Quad Ministers Oppose Actions to Change Maritime Status Quo Antony Blinken. Foto: Profimedia.sk

Podľa správy Blinken hovoril s blízkymi spojencami USA a pokúsil sa na poslednú chvíľu vyvinúť diplomatický tlak na Irán a Hizballáh, aby čo najviac minimalizovali svoje odvetné opatrenia. 

Keďže USA sa domnievajú, že po minulotýždňovom zabití najvyšších predstaviteľov Hizballáhu a Hamasu je iránsky útok nevyhnutný, Blinken v telefonáte požiadal ostatných ministrov zahraničných vecí, aby vyvíjali tlak na Teherán, Hizballáh a Izrael a apelovali na ich zdržanlivosť. Označil to za najlepší spôsob, ako zabrániť totálnej vojne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.