Je Nvidia iba bublina?

Ako na hojdačke. Hore, ale aj dole skáče cena akcií spoločnosti Nvidia, ktorá sa stala minimálne v poslednom roku miláčikom špekulantov. Tak veľmi, že sa začalo naživo debatovať o tom, či to všetko nie je len bublina, ktorá je zrelá na spľasnutie.

Siggraph 2024 Jensen Huang Riaditeľ Nvidia Jensen Huang s logom firmy v pozadí. Foto: Profimedia.sk

Nvidia má prečo rásť. Spoločnosť vyrábajúca nevyhnutné súčiastky na to, aby nám fungovala všetka tá umelá inteligencia, ktorú dnes máme všade okolo seba, nemôže predsa inak, ako rásť. Lenže to otázku bubliny redukuje na podobnú otázku, teda či nie je umelá inteligencia prefúknutá bublina. A odpoveď na takúto otázku, samozrejme, nie je triviálna.

Technologické tituly to vedia všeobecne, ale Nvidia na vlne umelej inteligencie dokázala vyskočiť za rok a pol o 900 percent, pričom jej stačilo v júni tohto roku len 20 dní, aby spadla o 20 percent späť dole. To je výrazne viac, než urobili iné veľké technologické firmy a dokonca aj oveľa viac, než sa podarilo v rovnakom čase Bitcoinu. Je to zázrak, ktorý pomáhal rásť celému trhu a bez preháňania tlačil nahor aj optimizmus spotrebiteľov a s ním sa nepochybne, aj keď ťažko merateľne, podpísal aj na hospodárskom raste nielen Spojených štátov, ale možno aj zvyšku sveta.

Riziká prepadov sú všade


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.