Z plánu obnovy sme otvorili už viac ako 80 ambulancií praktikov a pediatrov

Z európskych peňazí sme úspešne založili 15 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a šesť pre pediatrov v okresoch, kde je ich najväčší nedostatok. V rámci druhej výzvy už 68 nových ambulancií čerpá peniaze a ďalších 18 je ešte v procese hodnotenia. Podľa Združenia všeobecných lekárov pre dospelých by na získanie zdravotníkov pomohol aj fond, na ktorý by sa vyzbierali pacienti. Každého občana by to stálo dvanásť eur ročne.

Snímka obrazovky 2024-08-07 o 16.20.39 Zuzana Dolinková. Foto: Dano Veselský/TASR

Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa na Slovensku zhoršuje – dokopy nám ich chýba 484. Keďže normatív pacientov na jedného praktického lekára je 1 600, znamená to, že lekári v systéme si musia prerozdeliť zhruba 774-tisíc ľudí navyše, lebo tí si nemajú u koho založiť svoju zdravotnú kartu.

„Lekári sú vyčerpaní a vyhorení, pacienti sú neistí, nervózni, čo má neraz za následok vyhrotenie situácie. Je nevyhnutné prilákať do systému nových lekárov a hlavne ,omladiť‘. V opačnom prípade nastane kolaps a nebude možné zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ hovorí Lea Lehotská z komunikačného oddelenia Prešovského kraja.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.