Británia upadá do sektárstva

Británia horí. Posledných niekoľko dní sme svedkami demonštrácií, rabovania, násilností, pokusov o vraždu a napádania policajtov v mnohých britských mestách. Nepokoje zachvátili napríklad Hull, Belfast, Southport, Blackpool a mnoho ďalších. Ide predovšetkým o chudobnejšie a vylúčené oblasti, v ktorých sa starousadlíci stretávajú s migrantmi z celého sveta.

Wakefield by-election Britský premiér a líder labouristov Keir Starmer. Foto: Profimedia.sk

Výbuch hnevu zapríčinila tragédia spojená s ukážkovou dezinformáciou. Dňa 29. júla sedemnásťročný Axel Rudakubana pobodal 13 ľudí v detskom tanečnom štúdiu v severoanglickom meste Southport. Tri deti zomreli. Po sieťach sa začala šíriť informácia, že útok spáchal moslim, nelegálny migrant, ktorý dorazil do Británie len nedávno a bol v hľadáčiku bezpečnostných služieb.

Nič z toho nebola pravda. Rudakubana sa narodil vo Walese rwandským rodičom. Podľa polície nešlo o teroristický útok. O Rudakubanovom náboženstve nič nevieme, ale moslimovia tvoria asi len 2 percentá všetkých Rwanďanov, je teda nepravdepodobné, že by išlo o islamistický čin. Všetko nasvedčuje tomu, že Rudakubana zapadá do schémy šialených strelcov, no vďaka prísnym britským zákonom nemal prístup k strelnej zbrani, musel sa teda uchýliť k nožu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.