Hlavne zostať naštvaný

Rakúska filiálka ekologickej organizácie Posledná generácia ukončila činnosť, prestala v nej vidieť zmysel, pretože pre ňu neexistuje perspektíva úspechu. „Spoločnosť zlyhala,“ píše sa v oznámení pre verejnosť. Boj proti klimatickej zmene a politike, ktorá ju údajne spôsobuje, bude pokračovať ďalej. Vyhlásenie končí slovami: „Zostávame naštvaní.“ Ako keby záležalo práve na tomto.

Wien Schwechat, Österreich. 24. Juli 2024. Klimaaktivisten der Gruppe Letzte Generation Österreich verschütten im Termin Klimatickí aktivisti zo skupiny Posledná generácia v Rakúsku rozlievajú farbu v termináli 3 viedenského letiska na protest proti súčasnej klimatickej politike rakúskej vlády. Foto: Andreas Stroh/Profimedia.ak

Lenže pre určitý typ verejne sa angažujúceho človeka (zďaleka nielen ekologických aktivistov) je fetišizácia nejakej emócie charakteristická a celé to verejné angažovanie je nakoniec podriadené jedinému účelu – navodiť v aktivistovi tú náležitú emóciu. Vyjadriť ju pokiaľ možno čo najdramatickejším spôsobom, s čo najväčším akcentom na význam aktivistovho gesta.

Z jeho pohľadu je potom bezpredmetné pýtať sa, či spôsob protestov (v prípade Poslednej generácie napríklad blokády komunikácií) mohol viesť k dosiahnutiu deklarovaného cieľa, v tomto prípade asi dostať väčšiu časť spoločnosti na svoju stranu a presadiť tak radikálne zmeny v intenciách aktivistov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.