Máme problém. Klesá produktivita, porastieme pomalšie

Česká národná banka upravila svoj výhľad rastu domácej ekonomiky, ale aj okolitých. Vrátane tej slovenskej. Dôvodov bolo viac, no jedným z nich bola zaujímavá štatistika o produktivite práce v jednotlivých krajinách. Máme problém.

construction-worker-569126_1920 Robotník na stavbe, ilustračný záber. Foto: Pixabay

Produktivita práce nie je žiadna magicky meraná hodnota, ktorá by dokázala ukázať, ako veľmi sa v práci nadrieme a koľko nadčasov obetujeme svojmu zamestnaniu. Je to jednoduchá metrika, keď sa prepočíta hrubý domáci produkt na pracovníka či odpracovanú hodinu. Pokiaľ niekto dostane do ruky dve súčiastky za 10 a 20 korún a ich zmontovaním dohromady vytvorí za mesiac niečo, čo stojí 31 korún, veľmi produktívny nie je. Pridaná hodnota je nízka, hovoria ekonómovia. Je to problém, s ktorým sa borí česká, ako aj slovenská ekonomika. Naopak sa to darí napríklad Poliakom.

Dokonca aj slovenská produktivita predbehla tú českú už v roku 2010. A odvtedy si prvenstvo medzi porovnateľnými krajinami vrátane Poľska a Maďarska drží. Poliaci preskočili Maďarov v roku 2016 a pomaly sa blížia k Českej republike.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.