Prehľad trhov: V pondelok to vyzeralo na apokalypsu. Aké boli príčiny

V pondelok ráno 5. augusta to vyzeralo na apokalyptickú katastrofu. Japonský index Nikkei zažil voľný pád, aký sme naposledy videli v 80. rokoch. Ani pandémia, ani finančná kríza v roku 2008 nespôsobili prepad japonského indexu o 20 percent za jeden deň.

Financial Markets Wall Street

Japonská burza stiahla so sebou bitcoin a ostatné kryptomeny, ktoré sa obchodujú 24 hodín denne. V noci z nedele na pondelok väčšina investorov z Ameriky alebo Európy spí. Vládu teda prevzali algoritmy a vopred nastavené predajné príkazy. Trh s bitcoinom sa prečistil. V jednej chvíli sme sa dostali až pod kritickú hranicu 50-tisíc dolárov. Katastrofa bola na spadnutie.

Vývoj ceny bitcoinu za ostatných päť dní. Foto: TradingView (printscreen)

V pondelok sa predávalo tak v Európe, ako aj následne v Amerike. Avšak na záver americkej obchodnej seansy predajný tlak už slabol. Aj tak americké indexy uzavreli v červených číslach. Hneď v pondelok po uzavretí trhu publikovala svoje výsledky technologická spoločnosť Palantir.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.