U nás ich vítame, doma ich bombardujeme

Je to postavené na hlavu. K migrantom, ktorí k nám poväčšine nelegálne prídu, sa správa západná kultúra nezriedka submisívne, pričom nepovažuje za potrebné, aby na našom území rešpektovali štandardy našej civilizácie. Naopak, v otázke zahraničných vojenských intervencií sa euro-americká liberálna kultúra správa niekedy naozaj nadradene. Bombardujeme ich, lebo veríme v nebezpečenstvo, ktoré tam nie je, prípadne veríme, že u nich všetci čakajú na export našej demokracie.

profimedia-0896853938 Fotografia mladej ženy zo 7. augusta 2024 z Gazy. Foto: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP / Profimedia

Premýšľam o umieraní civilov v Gaze a o nepokojoch v Británii po zavraždení troch malých detí dnes už 18-ročným synom migrantov z Rwandy. Je to súčasťou môjho dlhodobého premýšľania o tom, ako naša (rozumej západná, prevažne liberálna) spoločnosť pristupuje k ľuďom patriacim k iným svetovým kultúram a civilizáciám.

Liberálny prístup je vždy zdôvodňovaný ušľachtilými zámermi. Ale zároveň nám už desaťročia bije do očí, aký je ten prístup dvojaký, až protichodný, v závislosti od toho, či sa títo príslušníci iných civilizácií nachádzajú u nás, teda v Európe a Severnej Amerike, alebo žijú vo svojej vlasti v Ázii, či Afrike. Teda podľa toho, či sú migrantmi alebo či zostali doma.

Keď migrant príde k nám, vítajú ho


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami