Podpriemer valcuje

Riadenie kultúry majú dnes v rukách ľudia vo viacerých aspektoch podpriemerní, no zároveň s ambíciou tento im cudzí priestor mocensky ovládnuť. Takto disponovaný človek vo vedúcej funkcii sa predovšetkým snaží zrovnať svoje okolie na svoju úroveň. Situáciu komentuje Marek Maďarič.

454312519_880791940748024_2787437571264092961_n Foto: SNG/FB

Keď svojho času dostala galéria Danubiana od vlády financie na rekonštrukciu, protestovala pred ministerstvom kultúry skupina výtvarných umelcov a aktivistov. Opreli sa okrem iného do výstavného programu Danubiany, ktorý hodnotili ako menej kvalitný mainstream nehodný podpory štátu na úkor iných inštitúcií. Ak to mám zjednodušiť, týmto ľuďom bola určite bližšia výstavná politika Slovenskej národnej galérie, už vtedy pod vedením Alexandry Kusej.

Túto zabudnutú epizódu nezmieňujem preto, aby som ešte dodatočne s kritikmi Danubiany polemizoval a zároveň spochybňoval činnosť SNG. Naopak, chcem povedať, že obe výstavné inštitúcie ako Danubiana tak aj SNG sú každá svojím spôsobom výnimočné v našom kultúrnom priestore. V priestoroch Danubiany som si mohol pozrieť aj také skvosty svetového umenia ako sú sochy svetoznámeho ruského konštruktivistu El Lisického, alebo obrazy ešte slávnejšieho španiela Juana Miró. A aj viaceré výstavy v SNG boli pre mňa zážitkom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami