Prečo sú muži bez žien v troskách?

Esej Terezy Matějčkovej o rolách v spoločnosti. Mačacia bezdetná dáma je nešťastná. Náplasťou na jej bolesť je, keď môže urobiť nešťastnými ostatných. Tento osobnostný profil Kamaly Harrisovej vyzdvihol JD Vance, Trumpov kandidát na viceprezidenta. V reakcii na to vyliezli zo svojich úkrytov mačací bezdetní muži s iróniou a s prímesou smútku. Tričká a puzdrá na mobily s nápisom - Hrdý mačací bezdetný muž - predával Amazon už aj predtým. Ale až teraz sa to stalo hitom.

Lonely businessman looking down Osamelý podnikateľ. Foto: Profimedia.sk

Mnohé ženy si často všímajú, že ich problémy nie sú vnímané, že sú tie druhé. Ostatne Simone de Beauvoirová na základe tohto poznatku pomenovala svoju knihu z roku 1949: Druhé pohlavie. Spravidla tie isté ženy sa inokedy sťažujú, že o niektorých témach sa hovorí príliš, napríklad o bezdetnosti, čím vraj muži implikujú, že sa ony ženy majú „rozrodiť“.

Aké zložité je niekomu sa zavďačiť, predvádzajú v poslednej dobe bezdetní muži. Tí sa stále častejšie ohradzujú proti tomu, že ich bezdetnosť témou naopak nie je. Napríklad sedemdesiatnik Robert Nurden vydal knihu Vždy som sa chcel stať otcom (2023). Poznamenáva, že spoločnosť prehliada mužskú tieseň. Aj takzvané silnejšie pohlavie ťažko znáša neplodnosť, či neschopnosť nájsť matku svojich detí.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.