Prepustenie Kováčika sprevádzajú mimoriadne okolnosti

Prerušenie výkonu trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi vyvolalo veľké rozhorčenie verejnosti. Bol totiž odsúdený za korupciu na osem rokov trestu odňatia slobody, a prepustenie z výkonu trestu prišlo už po dvoch rokoch. Nie na základe rozhodnutia súdu, ale po zásahu ministerstva.

Dušan Kováčik. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister spravodlivosti Boris Susko v jeho prípade videl tak závažné pochybenia, že sa rozhodol v rámci podaného dovolania uplatniť svoju právomoc prerušiť výkon rozhodnutia, ktorá je využívaná skutočne mimoriadne.

Obdobný zásah v medializovanom prípade si verejnosť v nedávnej minulosti nepamätá a možno ho prirovnať k zásahu bývalého ministra spravodlivosti Tomáša Boreca z roku 2014. V tomto prípade išlo o odsúdenie bývalého košického mestského poslanca Františka Olejníka, ktorý bol odsúdený za korupciu na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov a peňažný trest tritisíc eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.