Protestujúci umelci vyzvali Pellegriniho, aby voči Šimkovičovej zakročil

Platforma Otvorená kultúra zorganizovala v pondelok protest proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Podľa odhadov polície sa na námestí zhromaždilo deväťtisíc ľudí. Organizátori vyzvali na okamžité odstúpenie Šimkovičovej. Podujatie moderoval spisovateľ Michal Hvorecký.

IMG_0500 Protestujúci pochodujú smerom na Námestie SNP. Foto: Štandard / Ladislav Holý

Protestujúci sa pred SND zhromaždili o 17:00 a následne pochodovali smerom na Námestie SNP, kde na pódiu vystúpili nedávno odvolaní riaditeľ SND Matej Drlička a bývalá riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá.

„Sme tu, pretože kultúra na Slovensku patrí všetkým bez rozdielu,“ povedal v úvode Hvorecký a kritizoval kroky ministerstva kultúry týkajúce sa Fondu na podporu umenia či Audiovizuálneho fondu. Spomenul aj zrušenie RTVS a odvolávania riaditeľov národných inštitúcií.

Po ňom zaznel z pódia hlas Drličku. „Ministerstvo kultúry aktuálne stanovuje dramaturgické rámce,“ avizoval bývalý riaditeľ SND, ktorý tvrdí, že mu to povedal generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala.

Protest umelcov 12. 8.2024 v Bratislave. Foto: Štandard/Ladislav Holý

„Je to obmedzovanie slobody slova, je to neprijateľné,“ vyhlásil pred davom Drlička, za čo si vyslúžil silný potlesk. „Kto nesúhlasí s víziou, to nazvú ako politický aktivizmus, toto sa nedá nazvať inak ako zastrašovanie. Dúfam, že sa pozerajú,“ pokračoval ďalej.

„Ozývajú sa zahraničné médiá. Nebudeme mlčať a budeme informovať svet o tom, čo sa deje,“ uzavrel svoj príhovor Drlička a dodal, že SND zatiaľ ešte stále nepozná nového štatutára.

 „Chcela by som vás veľmi uistiť, že my s Matejom tu nie sme preto, že lipneme na našich funkciách, vôbec nie. Prišli sme, pretože chceme, aby tieto funkcie zastávali ľudia, ktorí sú kompetentní, a aby funkcie, ktoré zastávajú nekompetentní ľudia, ich nezastávali. Myslíme si, že toto je absolútne kultúrne minimum, ktoré zdieľame my, ale aj všetci daňoví poplatníci. Pretože my to platíme,“ povedala Kusá.

„Kde je Pellegrini?“ zaznelo z pódia

Na proteste zaznelo aj meno prezidenta Slovenskej republiky. “Kde je Peter Pellegrini?” pýtal sa moderátor podujatia, podľa ktorého sa ten situácii iba nečinne prizerá. Vyzval Pellegriniho, aby zakročil proti krokom ministerky Šimkovičovej.

Hlava štátu však už krátko popoludní deklarovala, že pozorne sleduje politické dianie a jej konkrétne kroky vždy sledujú záujmy a potreby ľudí na Slovensku. „Nie záujmy politických strán,“ podotkla.

Prezident avizoval stretnutia k daným témam s predsedom vlády, ministrami i predsedami politických strán vrátane opozičných. „Opozičné parlamentné strany majú štandardné nástroje, ktorými môžu a majú napĺňať svoj mandát od občanov. Namiesto výziev hlave štátu cez tlačové konferencie by mali využiť predovšetkým svoje kontrolné a politické mechanizmy v rámci Národnej rady SR, prípadne ďalších štátnych inštitúcií,“ poznamenali pre TASR z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Jana Oľhová v príhovore zamestnancov SND poukázala na rozmanitosť podporovateľov protestu v národnom divadle. „Aj my v SND sme vedľa seba konzervatívci aj liberáli,“ povedala Oľhová.

K tisíckam prítomných demonštrujúcich sa prihovorili aj zástupcovia štrajkového výboru STVR, ktorí pripomenuli, že kroky vládnych predstaviteľov sa tvrdo dotýkajú aj novinárskej obce. Predsedníčka výboru Rozália Vlásková uviedla, že problémom je aj výber členov rady.

„Aj v prípade ďalšieho nového člena rady sú dôvodné obavy o jeho nezávislosť a odbornosť. Jozef Krošlák bol hovorcom bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. V minulosti do vysielania presadzoval práve nominantov HZDS a SNS,“ uviedla Vlásková, ktorá zároveň upozornila, že problematické je aj to, že nie je zrejmé, kto bol členom výberovej komisie rady.

„Z najnovších krokov ministerstva kultúry je badateľné, že snahou vládnej moci je aj naďalej posilňovanie politického vplyvu vo verejnoprávnom vysielaní a oslabenie nezávislosti vo voľbe zamestnancov a spolupracovníkov tejto inštitúcie,“ dodala.

Po príhovore Vláskovej mikrofón prevzal jej kolega. „Sľubovali, že personálne zásahy do spravodajstva nebudú, že sa má situácia upokojiť. No zo dňa na deň, bez adekvátneho vysvetlenia vyhodili intendanta spravodajskej dvadsaťštvorky,“ uviedol redaktor STVR Vlado Amrich, ktorý tiež opísal prípad pozastavenej reportáže.

„Pomaly sa formuje redakcia, ktorá má byť servilná voči vládnej moci,“ tvrdo poznamenal člen štrajkového výboru STVR Amrich.

Organizátori protestu z platformy Otvorená kultúra uviedli ku koncu protestu svoje požiadavky. Požadujú okamžité odstúpenie ministerky Šimkovičovej, odvolanie Lukáša Machalu a vyzvali celé politické spektrum na „nápravu legislatívy devastujúcej kultúrne prostredie na Slovensku, konkrétne zákona o múzeách a galériách, o FPU, o Audioviuálnom fonde a o STVR“, povedala Katarína Mišíková, členka Otvorenej kultúry.

Protest uzatvorili študentky Vysokej školy múzických umení, ktoré spolu s demonštrantmi urobili tiché pohybové predstavenie gestami ukazovania na svoje slzy, dotýkali sa úst a držali sa za ruky.

Protestujúci pochodujú smerom na Námestie SNP. Foto: Štandard/Ladislav Holý

Umelcom prekáža nekompetentnosť nových riaditeľov

Platforma vo vyhlásení kritizuje zmeny vo volení riaditeľa telerozhlasu. Nepáči sa jej ani odobratie rozhodovacej právomoci prideľovať dotácie odborným komisiám vo Fonde na podporu umenia a riaditeľovi Audiovizuálneho fondu.

Ďalej sa v dokumente uvádza, že „ministerka odvoláva skúsených, renomovaných a rešpektovaných riaditeľov a riaditeľky“, ktorých nahrádza nekompetentnými riaditeľmi. Tí sú podľa platformy otvorení politickej objednávke od koalície.

Otvorená kultúra vznikla v januári roku 2024, keď viacerí členovia kultúrnej obce na Slovensku žiadali o odstúpenie Šimkovičovej z postu ministerky. Výzvu podpísalo 180-tisíc ľudí. Obviňovali ministerku z autokratického správania na rezorte kultúry a zo šírenia homofóbnych a transfóbnych vyjadrení na oficiálnych komunikačných kanáloch jej ministerstva.

Pondelňajší protest v Bratislave. Foto: Štandard/Ladislav Holý

Protestu predchádzalo odvolanie Drličku a Kusej

Minulý týždeň v utorok odvolala ministerka kultúry riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Odvolanie nasledovalo po kritike ministerstva za jeho odvolanie šéfky baletu Niny Polákovej.

Rezort kritizoval okrem iného aj Drličkove vyjadrenia pred dvomi rokmi na adresu bližšie neurčenej skupiny politikov, ktorí „nanešťastie ešte stále dýchajú“, a nedostatočné vyvodenie zodpovednosti za pád lustra počas divadelného predstavenia z 1. júna.

V stredu odvolala ministerka aj riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Rezort kultúry v tejto súvislosti upozornil okrem iného aj na možný konflikt záujmov pri rekonštrukcii galérie. Vyčíta Kusej zároveň hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov galérie.


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac