Eurokomisár Breton pohrozil Muskovi pre nadchádzajúci rozhovor s Trumpom

Eurokomisár Thierry Breton poslal v pondelok večer majiteľovi siete X varovný list. Žiada Muska, aby nešíril obsah, ktorý by mohol "ubližovať". Ako príklad podobného obsahu eurokomisár pre vnútorný trh uviedol nadchádzajúci rozhovor s Donaldom Trumpom. Za ďalší neželaný obsah Breton označil Muskove príspevky týkajúce sa nepokojov vo Veľkej Británii.

European Commissioner for Internal Market Thierry Breton visits Spain Thierry Breton počas návštevy Španielska 10. januára 2023. Foto: Profimedia.sk

„V EÚ monitorujeme potenciálne riziká spojené so šírením obsahu, ktorý môže v spojení s významnými politickými alebo spoločenskými udalosťami po celom svete podnecovať násilie, nenávisť a rasizmus,“ napísal Thierry Breton.

Eurokomisár tiež Muskovi pripomenul, že má povinnosť dodržiavať legislatívu EÚ o digitálnych službách (Digital Services Act, DSA), ktorá vstúpila do platnosti tento rok.

Na záver listu Breton Muska varoval, čo sa stane, pokiaľ nebude s EÚ spolupracovať. „Ja a moji úradníci budeme mimoriadne ostražito sledovať akékoľvek kroky porušujúce DSA a nebudeme váhať naplno využiť naše nástroje, a to vrátane dočasných opatrení, ak to bude nutné pre ochranu občanov EÚ pred vážnym bezprávím,“ je napísané v liste.

Varovanie Thierryho Bretona prichádza po tom, čo sa z Veľkej Británie začali ozývať hlasy volajúce po zatknutí Elona Muska. Bývalý šéf siete Twitter dnes pre denník Guardian vyjadril názor, že miliardár by mal čeliť sankciám vrátane potenciálneho zatknutia. Podľa Brucea Baisleyho sa totiž Musk zaslúžil o vyvolanie rasovej nenávisti a nepokojov, ktoré v Británii vypukli po trojnásobnej vražde v Southporte.

Hlavný policajný komisár tiež minulý týždeň naznačil, že britské silové zložky „nebudú váhať“ zatknúť kohokoľvek, kto na internete „podnecuje nenávisť“. Platí to podľa neho aj pre občanov iných štátov, na ktorých sa dá použiť paragraf o terorizme.

Musk a Trump majú debatovať naživo o 20.00 washingtonského času (2.00 SELČ). Rozhovor má byť bez scenára a jeho témy sú neobmedzené. Musk používateľov platformy X požiadal, aby zasielali svoje otázky. „Zábava je zaručená,“ napísal na X.

(dv, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac