Verejná obhajoba čurillovcov neodpovedá na zásadnú otázku

Nové obvinenie vyšetrovateľov NAKA známych ako čurillovci a prokurátora Šúreka zo závažnej formy zneužitia právomoci verejného činiteľa prinieslo mediálne zľahčovanie celej podstaty toho, čoho sa vraj vlastne dopustili. Okrem názorov o účelovosti stíhania či dokonca zákonnosti postupov, pre ktoré čelia trestnému stíhaniu, obhajca vyšetrovateľov Peter Kubina prišiel aj s tvrdením o chýbajúcom motíve svojich klientov. Na zásadnú otázku ohľadom ich neviny však neodpovedal.

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov Peter Kubina. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V rozhovore pre denník SME sa advokát Kubina odmietol špecificky vyjadriť k detailom obvinenia, čo je pomerne tradičný spôsob mediálneho prezentovania obhajoby, ak ešte nepozná obsah spisu alebo nie je v záujme klienta prezentovať obhajobnú taktiku dopredu, aby sa na ňu protistrana nemohla pripraviť. Nevyjadrujú sa často ani advokáti, ktorí vzhľadom na množstvo usvedčujúcich dôkazov nechcú klientom priťažiť.

V prípade právneho pohľadu zo strany obhajcu na nedôvodnosť alebo účelovosť obvinenia by sa tak verejnosť mohla zrejme prvýkrát dozvedieť aj relevantné argumenty, ktoré rozporujú vznesené obvinenie z odbornej stránky. Namiesto objektívneho spochybnenia viny klientov sa občania museli uspokojiť s už opakovanými frázami o vymyslenom stíhaní.

Advokát Kubina zamlčal podstatnú vec


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.