Novinka v drzosti a cenzorské maniere francúzskeho eurokomisára

Plukovník Otakar Foltýn z Úradu vlády ČR odmieta, že by bol cenzor. Ale ako ste si mohli prečítať pred dvoma mesiacmi v rozhovore s ním, nejaké tie cenzúrne nástroje víta, hoci ich sám v ruke nedrží. Víta únijné nariadenie o digitálnych službách, známe pod anglickou skratkou DSA, vytýka mu len, že je málo tvrdé. Tak sa pozrime, aké tento údajne bezzubý nástroj dáva sebavedomie mocným ľuďom so sklonmi zavádzať predbežnú cenzúru.

9 August 2024: A smartphone shows the names Trump and Musk, while the silhouettes of Donald Trump and Elon Musk can be seen in the background in front of a US flag. Symbolic image of potential confrontation and the influence of these two influential perso Ilustračné foto: Profimedia.sk

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton zaslal otvorený list majiteľovi siete X Elonovi Muskovi. List bol publikovaný 12. augusta len niekoľko hodín pred „konverzáciou“ Muska s Donaldom Trumpom na sieti X, na ktorú sa tiež odvoláva.



List má charakter prokurátorskej výstrahy. Obsahuje zmienku, že Komisia už adresáta na základe DSA vyšetruje pre údajné šírenie „ilegálneho obsahu“ a nedostatočné potieranie dezinformácií. Celkom nepokryte sa mu vyhráža, že šírenie „škodlivého obsahu“, menovite aj pri živom streamovaní (s Trumpom), povedie k zhoršeniu ratingu tejto platformy v očiach Komisie. [Európska komisia neskôr poprela tvrdenia, podľa ktorých odobrila konanie Bretona. Znenie listu podľa oficiálnej správy nebolo koordinované ani dohodnuté s predsedníčkou ani s eurokomisármi, pozn. red.].

Občan inej krajiny (Francúzsko) hovorí z diaľky dvom občanom Spojených štátov do toho, ako majú viesť predvolebný rozhovor na americkej platforme. Aj na našu dobu je to novinka v drzosti. Americký novinár, autor kníh a jeden z autorov odhalenia známeho ako Twitterfiles Michael Shellenberger to nie bezdôvodne označil ako zasahovanie do volebnej kampane zo zahraničia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.