Zastaviť stíhanie prominentov pôjde ťažšie. Premlčacie lehoty narazili na Ústavný súd

Účinnosť novely Trestného zákona prináša prvé rozhodnutia prokuratúry, ktoré aplikujú nové nastavenie trestnej politiky štátu do praxe. Tým sa, prirodzene, mení situácia mnohých medializovaných prípadov, ktoré majú presah aj na politickú scénu (kauzy Petra Žigu, Petra Košča, Petra Kažimíra, Miroslava Výboha). Kratšie premlčacie lehoty zavedené novelou znamenajú zastavenie trestných stíhaní, no v tomto ohľade sa stále vedie odborná polemika, ako k problému pristupovať. Prístup Generálnej prokuratúry môže byť v rozpore s tým, o čom rozhodol Ústavný súd SR.

žilinka Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Portál Aktuality.sk priniesol informáciu, že Generálna prokuratúra nariadila svojim podriadeným zastaviť rozbehnuté kauzy podľa nových premlčacích lehôt. Portál hovorí o názore námestníka Generálneho prokurátora Jozefa Kanderu, podľa ktorého by mali byť zastavené aj tie prípady, ktoré sa začali ešte pred trestnou novelou.

Obvinenia by sa tak mali zbaviť známe mená ako Peter Žiga z Hlasu, podnikateľ Peter Košč alias Pán X, exminister financií Peter Kažimír či podnikateľ Miroslav Výboh. Trestnosť činu totiž v zmysle zákona zaniká uplynutím premlčacej doby.

Miroslav Výboh. Foto: Profimedia.sk

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.