WSJ: Útok na Nord Stream schválil Zelenskyj. Potom sa ho pokúsil odvolať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pôvodne schválil plán na zničenie plynovodov Nord Stream, no po intervencii CIA svoj verdikt zmenil. S odvolaním sa na štyri zainteresované zdroje o tom v stredu informoval americký denník Wall Street Journal (WSJ).

profimedia-0893723531 Volodymyr Zelenskyj. Foto: Profimedia.sk

Operáciu na zničenie energetických tepien Európy podľa WSJ viedol niekdajší vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, ktorý v súčasnosti pôsobí ako veľvyslanec Ukrajiny v Spojenom kráľovstve. Táto funkcia mu zaručuje imunitu pred prípadným trestným stíhaním.

Všetci štyria predstavitelia ukrajinskej obrany a bezpečnosti, ktorí sa na sprisahaní buď podieľali, alebo o ňom priamo vedeli a s ktorými denník hovoril, uviedli, že ropovody boli legitímnym cieľom v ukrajinskej obrannej vojne proti Rusku.

Prvé dôkazy mali získať Holanďania

CIA sa o pripravovanej sabotáži podľa zverejnených tvrdení dozvedela vďaka práci holandskej vojenskej spravodajskej služby MIVD. Americká CIA mala následne varovať tak domácich, ako aj nemeckých predstaviteľov.

Holandsko vybudovalo rozsiahle kapacity na zhromažďovanie spravodajských informácií na Ukrajine a v Rusku po zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines v roku 2014. Pri tragédii vtedy zahynulo najviac občanov práve z Holandska, až 193 z celkovo 298 obetí.

Korešponduje to s informáciami z Nemecka

Správy prichádzajú len niekoľko hodín potom, ako trojica renomovaných nemeckých médií napísala, že nemecká prokuratúra vydala pre výbuch plynovodov Nord Stream zatykač na občana Ukrajiny Volodymyra Z., ktorý je vycvičený hlbokomorský potápač a v súčasnosti sa má nachádzať na území Ukrajiny. Tá svojich občanov nevydáva.

Nemecké vyšetrovanie sa teraz podľa WSJ sústreďuje na osobu Zalužného a jeho pomocníkov, tvrdia ľudia oboznámení s vyšetrovaním, hoci nemajú žiadne dôkazy, ktoré by mohli byť predložené súdu.

Znázornenie trasy plynovodov a miesta výbuchu. Foto: Profimedia.sk

Ako sa mala sabotáž uskutočniť

Ukrajinská operácia stála podľa ľudí, ktorí sa na nej zúčastnili, okolo 300-tisíc dolárov. Jej kľúčovým prostriedkom mala byť prenajatá jachta Andromeda so šesťčlennou posádkou vrátane vycvičených civilných potápačov. Jednou z nich bola žena, ktorej prítomnosť podľa WSJ pomohla vytvoriť ilúziu, že sú skupinou priateľov na výletnej plavbe.

Posádke podľa vyšetrovateľov pri realizácii explózií dopomohlo potápačské vybavenie, satelitná navigácia, prenosný sonar a mapy morského dna dostupné z otvorených zdrojov.

„Štyria potápači podľa ľudí oboznámených s nemeckým vyšetrovaním konali vo dvojiciach. Pracovali v úplne tmavých, ľadových vodách a manipulovali so silnou výbušninou známou ako HMX, ktorá bola napojená na rozbušky riadené časovačom. Malé množstvo ľahkej trhaviny by stačilo na roztrhnutie vysokotlakového potrubia,“ možno sa dočítať v texte WSJ.

Stráviť dvadsať minút v tejto hĺbke si podľa novinárov vyžaduje približne tri hodiny dekompresie a osoba sa potom musí zdržať potápania najmenej 24 hodín, inak riskuje vážne zranenie.

Nemeckí vyšetrovatelia vypočuli desiatky potenciálnych svedkov, naskenovali dno mora okolo výbuchov a preosiali množstvo údajov vrátane digitálnej komunikácie, cestovných záznamov a finančných transakcií.

Jachta Andromeda, pomocou ktorej podľa vyšetrovateľov zrealizovali sabotáž. Foto: X

Nápad zrodený pri popíjaní?

„Vždy sa smejem, keď čítam mediálne špekulácie o nejakej obrovskej operácii zahŕňajúcej tajné služby, ponorky, drony a satelity,“ povedal pre noviny jeden z dôstojníkov, ktorý sa podieľal na sabotáži. „Celá vec sa zrodila z noci plnej pitia a železného odhodlania hŕstky ľudí, ktorí mali guráž riskovať svoje životy pre svoju krajinu,“ povedal.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vo štvrtok účasť Ukrajiny na poškodení plynovodov poprel a z incidentu obvinil Rusko. „Takýto čin je možné uskutočniť len s rozsiahlymi technickými a finančnými prostriedkami. A kto to mal v čase výbuchov? Jedine Rusko,“ skonštatoval.

„Ukrajina nemá nič spoločné s výbuchmi na plynovodoch Nord Stream,“ povedal Podoľak a dodal, že Ukrajina výbuchmi nezískala žiadnu strategickú alebo taktickú výhodu.

Zalužnyj, ktorý je v súčasnosti veľvyslancom Ukrajiny v Spojenom kráľovstve, v textovej výmene s WSJ uviedol, že o žiadnej takejto operácii nevie a že akékoľvek náznaky tvrdení o opaku sú „obyčajnou provokáciou“.

Vysoký predstaviteľ ukrajinskej spravodajskej služby SBU takisto poprel, že by jeho vláda mala so sabotážou čokoľvek spoločné, a uviedol, že najmä Zelenskyj „neschvaľoval realizáciu takýchto akcií na území tretích krajín a nevydal relevantné príkazy”.

Berlín podáva Kyjevu pri vojne pomocnú ruku

Zistenia by vraj mohli narušiť vzťahy medzi Kyjevom a Berlínom, ktorý poskytol Ukrajine významné množstvo finančných prostriedkov a vojenského vybavenia, vôbec druhý najväčší objem po Spojených štátoch.

„Útok takéhoto rozsahu je dostatočným dôvodom na spustenie klauzuly o kolektívnej obrane NATO, ale našu kritickú infraštruktúru vyhodila do vzduchu krajina, ktorú podporujeme masívnymi dodávkami zbraní a miliardami v hotovosti,“ povedal pre WSJ vysokopostavený nemecký predstaviteľ oboznámený s vyšetrovaním.

Miesto úniku plynu po výbuchu. Foto: Profimedia.sk

Najväčší útok svojho druhu

Pripomeňme, že plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útoku 26. septembra 2022. Výbuchy zaznamenané neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach.

Ruský zemný plyn predtým prúdil do Nemecka cez Nord Stream 1. Nord Stream 2 ešte nebol v prevádzke z dôvodu ruskej vojny proti Ukrajine a následných politických sporov. Prípad začali vyšetrovať orgány viacerých krajín. Dánsko a Švédsko medzičasom konanie ukončili.

Výbuch na spomenutých zariadeniach je podľa švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ) dovedna najväčším útokom na zásobovanie energiou v histórii Nemecka.

Našla sa už nepríjemná odpoveď?

Denník Washington Post v minulosti poznamenal, že viacerí západní predstavitelia si odhalenie identity vinníka ani neprajú. Zdroj z európskej diplomacie pre denník uviedol, že na stretnutiach EÚ a NATO si vraj politici zvykli na to, že „o Nord Streame sa nehovorí“.

Tento diplomat, ako aj iní jeho kolegovia z ďalších krajín, pre WP priznali, že európski predstavitelia sa nechcú veľmi vŕtať vo veci, aby náhodou nenašli nepríjemnú odpoveď. Napríklad takú, ktorá by ako vinníka odhalila Ukrajinu alebo niektorého zo spojencov.