Falošná návnada a neochota nájsť vinníka. Čo o útokoch na Nord Stream odhaľujú zdroje Washington Postu

Únik plynu na mori z plynovodu Nord Stream. Foto: Profimedia.sk Únik plynu na mori z plynovodu Nord Stream. Foto: Profimedia.sk

Jachta Andromeda, ktorú nemecké orgány považovali za plavidlo použité pri zničení plynovodov Nord Stream, zrejme bola len falošnou návnadou. Pre americký denník Washington Post (WP) to pod podmienkou zachovania anonymity uviedli úradníci oboznámení s nemeckým vyšetrovaním. Podľa denníka sa pritom šepká o podozreniach voči viacerým krajinám vrátane Poľska. Zdroje z diplomacie pre WP zase priznali, že niektorí západní predstavitelia by si radšej priali, aby vinník zostal neznámy. Na stretnutiach EÚ a NATO si vraj politici zvykli na rytmus, podľa ktorého „sa o Nord Streame nehovorí“.

Jachta Andromeda pravdepodobne nebola jediným plavidlom použitým pri útoku na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Loď mohla byť návnadou, ktorá mala odvrátiť pozornosť od skutočných páchateľov, uviedli zdroje WP oboznámené s vyšetrovaním vedeným nemeckým generálnym prokurátorom. Štátnu príslušnosť svojich zdrojov denník nekonkretizoval, uviedol iba, že ide o viaceré osoby z USA a Európy.

Na Andromedu sa nemeckí vyšetrovatelia podľa WP zamerali po tom, ako dostali „veľmi konkrétny tip“ od západnej spravodajskej agentúry. Na jej palube následne našli stopy výbušnín „vojenskej úrovne“. Podľa úradníkov to však vyvoláva otázky, či by profesionáli schopní vyradiť Nord Stream po sebe nechali takú jasnú stopu. Podľa kompetentných to prispieva k verzii, že Andromeda bola použitá ako falošná návnada. Úradníci podľa denníka dúfajú, že vyšetrovanie odhalí skutočnú úlohu Andromedy a pomôže dolapiť naozajstných páchateľov.

Jachta Andromeda. Foto: Mats Nilsson/twitter

Náročná operácia, ktorú zrejme Andromeda nevykonala

Denník New York Times začiatkom marca informoval, že podľa amerických spravodajských služieb za výbuchmi stála „proukrajinská skupina“. Útočníci podľa tejto verzie mali byť štátni príslušníci Ukrajiny alebo Ruska vystupujúci proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jachtu Andromeda si mala skupina prenajať v septembri v nemeckom baltskom prístave Hohe Düne a následne sa loďou doplaviť na miesto útoku.

Experti na potápanie a vyslobodzovanie pre WP však poznamenali, že aj keď by teoreticky bolo možné umiestniť výbušniny pri útoku ručne, vyžadovalo by si to prácu skúsených potápačov. Tí by sa museli ponoriť do hĺbky 60 metrov na morské dno a následne sa pomaly vynárať, aby sa ich telá prispôsobili klesajúcemu tlaku.

„Takáto operácia by si vyžadovala viacero ponorov, čím by sa Andromeda vystavila odhaleniu zo strany blízkych lodí. Ľahšie skryť a zvládnuť misiu by sa dalo pomocou diaľkovo ovládaných prostriedkov alebo malých ponoriek,“ uviedli experti, ktorí pracovali v oblasti výbuchu, pre ktorú sú typické rozbúrené more a hustá lodná doprava.

Americkí a európski predstavitelia podľa WP stále nevedia, kto za útokom stojí, viacerí z nich však zdieľajú pochybnosti Nemcov o tom, že by šesťčlenná posádka na jachte umiestnila stovky kíl výbušnín, ktoré vyradili Nord Stream 1 a časť Nord Streamu 2.

https://standard.sk/329175/americke-tajne-sluzby-vidia-za-sabotazou-na-nord-streame-proukrajinsku-skupinu/

Oči na Poľsko

Hlavným podozrivým zo zničenia plynovodov bolo v západných bezpečnostných kruhoch z počiatku Rusko. Spravodajské služby však nenašli žiadne relevantné dôkazy o tom, že by naozaj šlo o operáciu Moskvy.

Nemecké vyšetrovanie prepojilo jachtu s poľskou firmou, ktorá je vlastnená inou európskou firmou napojenou na istého prominentného Ukrajinca. Identity poľskej firmy, ako aj zmieneného Ukrajinca nie sú známe. Na základe zistení vyšetrovateľov sa však na Západe začalo šepkať o podozreniach voči Poľsku, píše WP.

Dôvodom je aj možný motív. Poľsko proti plynovodom Nord Stream, ktoré obchádzali jeho územie, dlho bojovalo. Z útokov sa tiež otvorene tešil bývalý poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski, ktorý ich na Twitteri komentoval slovami: „Vďaka, USA.“

Varšava však akékoľvek obvinenia odmieta, pričom tvrdí, že môže ísť o hru Ruska, ktorej cieľom je Poľsko falošne očierniť. Ako píše WP, v súkromných rozhovoroch poľskí predstavitelia pochybujú o tom, že by prezident Andrzej Duda riskoval takouto operáciou narušenie proukrajinskej západnej koalície.

Nechcú vedieť, kto je vinník

WP zároveň poznamenáva, že viacerí západní predstavitelia si odhalenie identity vinníka ani neprajú. Zdroj z európskej diplomacie pre denník uviedol, že na stretnutiach EÚ a NATO si vraj politici zvykli na rytmus, podľa ktorého „sa o Nord Streame nehovorí“. Tento diplomat, ako aj iní jeho kolegovia z ďalších krajín, pre WP priznali, že európski predstavitelia sa nechcú veľmi vŕtať vo veci, aby náhodou nenašli nepríjemnú odpoveď. Napríklad takú, ktorá by ako vinníka odhalila Ukrajinu alebo niektorého zo spojencov.

„Je to ako mŕtvola na rodinnej oslave,“ povedal diplomat s tým, že každý vidí ležiace telo, ale každý sa tvári, že všetko je v poriadku. „Je lepšie nevedieť,“ uzavrel.

https://standard.sk/318193/sob_nemecka-ulava-nad-nevysetrenim-sabotaze-nord-streamu-a-relikt-lepsich-casov-seymour-hersh/

Útoky, Hersh a OSN

Útok z 26. septembra 2022 na plynovody prepájajúce Rusko a Nemecko označili predstavitelia Spojených štátov a NATO za „akt sabotáže”. Moskva zo zodpovednosti obvinila západných podporovateľov Ukrajiny a vyzvala Bezpečnostnú radu OSN na nezávislé vyšetrovanie. Tá však návrh Ruska zamietla.

Zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood povedal, že vyšetrovanie OSN nie je potrebné, keďže Švédsko, Dánsko a Nemecko „pokračujú v komplexnom, transparentnom a nestrannom vyšetrovaní“.

Vo februári „veterán“ americkej investigatívnej žurnalistiky Seymour Hersh uviedol, že za operáciou s cieľom vyhodiť do vzduchu plynovod Nord Stream stáli Spojené štáty a pomáhalo im Nórsko.

Biely dom Hershovu správu, ktorá sa odvolávala na nemenovaný zdroj, označil za „úplný výmysel“.

https://standard.sk/317547/nord-stream-znicili-usa-s-pomocou-norov-pise-investigativny-novinar-a-laureat-pulitzerovej-ceny-seymour-hersh/


Ďalšie články