Prehľad trhov: Žolíka má v rukách Fed. Medvedí trh sa iba schoval. Problémom sú kreditky

Index VIX, často nazývaný indexom strachu, sa po rekordných hodnotách v pondelok 5. augusta upokojil. Volatilita trhov však prešla do myslí investorov. Prakticky každý deň od prepadu trhov sa názory menia. Na začiatku, po zasadnutí Fedu, to vyzeralo, že možno sa sadzby v septembri nebudú znižovať.

profimedia-0894702932 Šéf Fedu Jerome Powell. Foto: Profimedia.sk

Potom prišli čísla americkej nezamestnanosti, ktorá bola ľahko nad odhadmi. Zrazu trh videl, že v septembri sa sadzby musia znížiť o 25 bázických bodov. Následne sa objavil strach z recesie. Aby Fed zabránil recesii, musí znížiť svoje sadzby rovno o 50 bázických bodov, aby zachránil ekonomiku. Potom prišlo uistenie šéfa americkej centrálnej banky Jeroma Powella, že recesia nehrozí. Znovu teda zvíťazil variant, že Fed zníži sadzby o 25 bázických bodov.

Vývoj indexu VIX za posledné mesiaci. Už sme znova v oblasti normálnych hodnôt. Trhy sa upokojili.

Avšak Fed by nakoniec mohol znížiť sadzby znova o 50 bázických bodov, aby dodal americkej ekonomike potrebnú dynamiku. Všetci napäto čakajú, čo nám povedia makroekonomické dáta.

Americká inflácia klesá, ale nie je to žiadna sláva


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.