V zdravotníctve chýba tristo miliónov eur. Ambulancie môžu pýtať ešte vyššie poplatky

V septembri sa ambulanciám končia zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Tie sú po prvom polroku hospodárenia vo výraznej strate a ministerstvo zdravotníctva žiadajú o tristo miliónov eur. Ak ich nedostanú, súkromní lekári hrozia, že zatvoria ambulancie alebo si budú poplatky za všetko pýtať priamo od pacientov.

Snímka obrazovky 2024-08-16 o 11.51.22 Kardiológ Alexander Bohó pri vyšetrovaní pacienta v novej kardiologickej ambulancii v Revúcej. Foto: Lukáš Mužla/TASR

V zdravotníctve opäť chýbajú peniaze. Asociácia zdravotných poisťovní hovorí, že potrebuje aspoň 305 miliónov eur, aby dokázala za hospitalizácie a ošetrenia zaplatiť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Už po prvom polroku hospodárenia dosiahli všetky tri poisťovne dokopy stratu 84,8 milióna eur. Najhoršie obstála Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) so stratou 49,1 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera je v mínuse 24,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu 11,2 milióna eur.

Nemocniciam ostane len na mzdy, žiaden rozvoj


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.