Kuffa prerušil predstavenie divadla pri Kežmarku. Išlo o perverzný film, tvrdí

Časť divadelného súboru Národného divadla Košice hrala v obci Malá Franková (okres Kežmarok) divadelné predstavenie Moje baby, to bolo na programe v rámci Poľovníckeho dňa PZ Magurka. Organizátormi boli poľovnícke združenie a samospráva. Proti tomuto predstaveniu ako divák vystúpil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa (nom. SNS), ktorý "začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné a pre koho nie", tvrdí šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka.

72. schôdza Národnej rady SR Štefan Kuffa. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ten na prípad upozornil ako prvý. Kuffa sa vraj v priebehu predstavenia postavil a „svojvoľne prerušil výstup herečky“ Dany Košickej. „Keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie,… označil ma za slniečkára,“ pokračoval Marhefka vo videu na Facebooku.

Kuffa naopak tvrdí, že nešlo o predstavenie, ale o „perverzný film“. „Mali sme krásny večer, bolo tam folklórne podujatie, svätá omša a všetko, a na záver večera pustili perverzný film, kde v javisku boli malé deti, sedem- či osemročné,“ povedal v reakcii. Priznal, že vyzval rodičov, aby svoje deti odviedli.

Štátny tajomník tiež tvrdí, že po predstavení konfrontoval divadelníkov. Tí sa podľa videa tyčami zahnali na jeho kameramana, ktorý ich natáčal.

Kuffa v pondelok popoludní skonštatoval, že neľutuje, že do predstavenia zasiahol a keby sa situácia zopakovala, urobil by to znova. „Nedovolíme, aby agresívno Progresívne Slovensko zabíjalo duše našich detí. To musí skončiť a všetky opatrenia budú musieť k tomu smerovať,“ naznačil.

NDKE: Inscenáciu si vybrali organizátori

Vzniknutá situácia podľa divadla neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia „zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať“. Ak mal vraj Kuffa pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov.

„I keď treba povedať, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich detí vhodné, odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne. Štefan Kuffa však začal svojvoľne situáciu riešiť, čo vyvolalo medzi divákmi vlnu emocionálnych reakcií. Tie sa stupňovali jeho následným nakrúcaním si divákov a zamestnancov divadla. Divadelné predstavenie bolo prerušené a naše kolegyne ho na prosby divákov napokon dohrali v inom priestore,“ uviedlo divadlo.

Situáciu považujú za nešťastnú a za svojimi zamestnancami plne stoja. Rovnako sa ohradzujú voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umenia umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Vedenie divadla upozornilo, že na svojich webových portáloch upozorňuje na vhodnosť inscenácie pre divákov od 18 rokov. „Organizátori festivalu na svojich materiáloch vhodnosť neuviedli a za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili,“ napísalo NDKE v oficiálnom stanovisku.

Šimkovičová: Pochybili organizátori

Organizátori festivalu Zogrod podľa ministerky kultúry spravili „veľkú chybu a zlyhanie pri organizácii“, keď neuviedli vo svojich materiáloch, že inscenácia je vhodná pre plnoletých. „Ak je nejaké predstavenie vhodné pre vekovú kategóriu 18+, nie je prípustné, aby bolo voľne dostupné pre deti a mladistvých,“ vyjadrila ministerka vo svojom stanovisku.

Zároveň odsúdila útoky na Kuffu za to, že na nevhodnosť predstavenia pre maloletých poukázal. Poznamenala, že sama na „túto skutočnosť“ upozorňuje dlhodobo.

„Deti a mladí by mali byť chránení pred nevhodným obsahom a pred neustálym tlakom liberálno-progresívnej propagandy, ktorá im nasilu vtláča do povedomia témy so sexuálnym podtónom. Toto predstavenie je ďaleko za hranicou toho, čo je pre deti a mládež vhodné, a to nielen vzhľadom na sexuálne scény, ale aj vulgarizmy a monológy so sexuálnym podtónom na úrovni tretej cenovej skupiny,“ napísala Šimkovičová.

Dodala, že zvažuje nariadiť prešetrenie incidentu pre podozrenie z ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Herečka vraví o dehonestácii

Zamestnankyňa Národného divadla Košice a herečka Ľuba Blaškovičová označila Kuffu za „cenzora“. Incident mal podľa nej „na dvakrát pokračovanie, aj keď sme aspoň prvú polovicu odohrali“.

„Provokácie, útoky, vyhrážanie, krik, ochranka, za rohom polícia,“ opísala herečka s tým, že jej pocity sú jednoznačné: „Nič šialenejšie, nehoráznejšie a dehonestujúcejšie umeleckú tvorbu a umelca, stojaceho práve na javisku, som nezažila a nepočula.“

SaS a PS: Kuffa musí skončiť

„Síce berie pekný plat, má podriadených, kanceláriu a šoféra, ale neexistuje jediný dôkaz, že vo svojom pracovnom čase niečo aj spravil. Preto má čas chodiť po Slovensku a terorizovať ľudí,“ napísala opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Zjavne sa Kuffa nedokáže ovládať. Dnes chcú zakázať divadlo, zajtra slobodu slova,“ poukazuje SaS a vyzvala ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS), aby Štefanovi Kuffovi odobral funkciu štátneho tajomníka.

Kuffovo správanie kritizuje aj hnutie Progresívne Slovensko (PS). Ide vraj o dôkaz, že nie je spôsobilý zastávať akúkoľvek verejnú funkciu. Hnutie PS ho vyzýva na odstúpenie, ak tak Kuffa nespraví, plánuje sa hnutie obrátiť so žiadosťou o jeho odvolanie na Tarabu.

Danko: Bol to brutálny útok na štátneho tajomníka envirorezortu

Na incident reagovala na sociálnej sieti aj opozičná SaS, ktorá konanie štátneho tajomníka rezortu životného prostredia označila za „hulvátske“.

Predseda SNS Andrej Danko odsúdil „brutálny“ útok na štátneho tajomníka Kuffu a verí, že polícia incident vyšetrí. „Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt,“ zhodnotil situáciu s tým, že by mala byť pre organizátorov poučením a mali by upozorniť na to, ak je predstavenie nevhodné pre deti.

K údajnému útoku oceľovou tyčou na Kuffu sa vyjadril, že ak to bol zamestnanec NDKE, tak verí, že „veľmi rýchlo skončí“.

Len pre dospelých

Divadelná inscenácia Moje baby od Elaine Murphyovej, ktorá bola v rokoch 2008 a 2009 vyhlásená za najlepšiu írsku hru, je o troch generáciách žien, ktoré sa „učia žiť so svojou samotou“. Podľa viacerých divákov v predstavení spomínali „svrbenie tam dole“ či rôzne sexuálne pomôcky.

„Keďže jazyk postáv je veľmi írečitý, predstavenie je určené len pre dospelého diváka,“ pripomína recenzia z prvej inscenácie v roku 2016. Divadlo na svojich oficiálnych informačných kanáloch pri tejto hre vždy uvádza nevhodnosť predstavenia pre osoby mladšie ako 18 rokov.

(sab, max, tasr)