Viaceré dovolacie dôvody, ktoré viedli k prepusteniu Kováčika, majú reálny základ

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol napriek odsudzujúcemu rozsudku prepustený z výkonu trestu rozhodnutím ministra spravodlivosti Borisa Suska potom, ako sa stotožnil s podaným dovolaním zo strany obhajoby. Mnoho kritikov tohto rozhodnutia poukazuje na krivenie spravodlivosti či zásah do nezávislosti súdnej moci, no v diskusii chýbajú konkrétne dôvody, prečo minister dovolaniu vyhovel.

bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Dušan Kováčik. Foto: Pavol Zachar/TASR

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol odvolacím súdom uznaný vinným z prijatia úplatku vo výške 50-tisíc eur za zásah v prospech prepustenia Ľubomíra Kudličku. Tým dal pokyn dozorujúcej prokurátorke, aby nepodávala sťažnosť voči rozhodnutiu súdu o jeho prepustení z väzby. Okrem toho súd uznal jeho vinu v prípade vynášania utajovaných informácií týkajúcich sa prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu. Najvyšší súd mu za to vymeral trest v trvaní osem rokov nepodmienečne v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Odvolací súd ale nevidel vinu preukázanú vo všetkých bodoch obžaloby. Kováčik bol oslobodený spod obžaloby pre podporovanie zločineckej skupiny takáčovcov. Rovnako ho Najvyšší súd SR oslobodil spod tretieho bodu obžaloby, ktorým je zneužitie právomoci verejného činiteľa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.