Obvinenia NAKA voči Koščovi a Kaľavskému nemali ani základné náležitosti

Trestné stíhanie obvinených Petra Košča a Jána Kaľavského zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka po tom, ako podali sťažnosť voči postupu vyšetrovateľov NAKA. Obaja boli obvinení okrem iného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, no tentokrát nešlo o využitie známeho paragrafu 363 Trestného poriadku. Generálny prokurátor totiž konštatoval, že obvinenia nespĺňali ani základné zákonom vyžadované náležitosti, potrebné pre začatie trestného stíhania.

Maroš Žilinka pred zaèiatkom rokovania Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Peter Košč, známy ako Pán X, a bývalý policajt Ján Kaľavský boli okrem členstva v zločineckej skupine obvinení aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, a Kaľavský osobitne aj zo zločinu marenia spravodlivosti.

Ide o ďalších obvinených v kauze Rozuzlenie, ktorým bolo zrušené obvinenie pre jeho nezákonnosť rovnako ako exsiskárovi Martinovi Ciriakovi a bývalým riaditeľom Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému a Michalovi Aláčovi, či riaditeľovi NBÚ Romanovi Konečnému.

Michal Aláč. Foto: Štandard

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.