Prehľad trhov: Harrisová nie je z pohľadu ekonomiky dobrá voľba. Veľkí hráči sú opatrní

Americká inflácia za júl uistila trhy, že všetko je v poriadku. Pokles inflácie bol presne taký, aby sme mohli povedať, že si Fed robí svoju prácu dobre. Inflácia klesá. Zároveň však pokles inflácie nebol taký prudký, aby sa dalo povedať, že padá pre recesiu. Inflácia sa teda nachádza presne v súlade s tým, čo trhy a analytici očakávali. Vďaka tomu prevládol konsenzus, že úrokové sadzby v septembri klesnú o 25 bázických bodov a že viac znižovať nebude potrebné.

Harrisová predstavila ekonomický program, chce zníži náklady na jedlo a bývanie Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Analytici zostávajú veľmi optimistickí ohľadom vývoja sadzieb. Očakávajú, že sadzby klesnú osemkrát v nasledujúcich 12 mesiacoch, inak povedané, že klesnú o 200 bázických bodov. Tieto prieskumy by sme však mali brať s určitou rezervou, pretože v januári 2024 tí istí analytici predpokladali, že sadzby klesnú šesťkrát alebo osemkrát do konca roka. Sme v auguste a zatiaľ v Spojených štátoch nedošlo ani k jednému zníženiu sadzieb.

Vývoj úrokových sadzieb v USA za posledných desať rokov.

Osobne si myslím, že ani septembrové zníženie sadzieb nemusí byť také nutné, ako sa trhy tvária. Z dostupných dát zatiaľ nevyplýva, že by bolo nevyhnutné sadzby znižovať. Navyše musíme vziať do úvahy volebný kalendár v USA. Fed by mal zostať apolitický a svojimi krokmi nijako neovplyvňovať priebeh prezidentských kampaní.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.