Neurológ Stránský: Modré svetlo z mobilov a počítačov môže viesť až k predčasnej puberte

Sociálne siete a všetky programy, ktoré deti sledujú, sú špecificky vytvorené tak, aby boli návykové, zvyšovali dopamín a fungovali ako droga.

Martin J. Stránský, neurolog, rozhovor LN. FOTO TOPIC. Neurológ Martin J. Stránský. Foto: Profimedia.sk

Mali by sme pred deťmi používať mobily? Budú v kolektíve naozaj vylúčené, keď im na základnej škole nedovolíme ich používanie? A vôbec, vieme ešte zvrátiť hromadnú závislosť od telefónov? V rozhovore pre Štandard sme sa o týchto aj ďalších témach v súvislosti s používaním digitálnych technológií rozprávali s popredným českým neurológom Martinom Janom Stránským. Ten vidí ako jedno z riešení vytvoriť v spoločnosti nálepku pre takto závislých ľudí, ktorí by už viac neboli „in“.

Lekár Martin Jan Stránský prednáša po celom svete na tému negatívnych efektov modernej technológie na ľudský mozog a na spoločnosť. Je členom Americkej komory pre internú medicínu Americkej neurologickej akadémie, zakladateľ a prednosta Polikliniky na Národnej v Prahe, tiež zakladateľom a riaditeľom programu, ktorý je najväčším letným programom pre študentov medicíny na svete. Okrem iného pôsobil aj ako poradca premiérov, ministrov, viacerých miestnych a medzinárodných organizácií, niekdajší primár neurológie na Univerzite v Yale. Vydal stovky článkov a publikácií so spoločenskými, kultúrnymi a medicínskymi témami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.