Popredný neurológ Stránský: Keď chcete mať hlúpe dieťa, ktoré trpí depresiou, dajte mu mobil

MartinJStránský-e1553462090698 Neurológ Martin Jan Stránský. Foto: Web/národnípoliklinika

Odporúčanie svetovej zdravotníckej organizácie je – žiadne obrazovky deťom do dvoch rokov. „Na čo čakáte? Prečo to dovoľuje ministerstvo školstva? Niektoré krajiny na to už prišli. Vo Francúzku zakázali mobilné telefóny na všetkých školách do šestnástich rokov. Urobte to aj vy. Zajtra. V Číne zakázali videohry pre deti do 12 rokov. Urobte to!“ vyzýva neurológ Martin Jan Stránský, primár neurológie na Univerzite v Yale, ktorý o téme dopadu modernej technológie na ľudský mozog prednáša po celom svete.

Realizovaný výskum medzi siedmakmi na Slovensku ukázal, že 58 percent detí trávi „online“ viac ako päť hodín denne. „Chceme túto tému otvoriť, je naša spoločná zodpovednosť pomôcť deťom v tom, čo ich presahuje,“ vyjadril v úvode utorkovej odbornej konferencie s názvom Mobily v školách – pomoc alebo hrozba? komisár pre deti a profesor Jozef Mikloško.

„Nedávno mi povedala jedna psychiatrička, že keď dala štvorročnému dieťaťu čítať knižku leporelo, začalo ju skrolovať. Alebo, že bola privolaná psychiatrická pomoc dieťaťu. Prečo? Pretože mu rodičia zobrali mobil a ich ratolesť na nich vytiahla nôž. Preto, lebo mu zobrali mobil!“ opisuje skúsenosti z praxe komisár Mikloško. Podľa neurológa Stránskeho polovica dospievajúcich v prieskume uviedla, že by radšej prišla o končatinu, ako o mobilný telefón.

Komisár pre deti a profesor Jozef Mikloško. Foto: Lenka Tkáčová

„Ak deťom nepomôžeme, prehrajú túto veľkú hru. Je tu výzva pre ministerstvo, aby urobilo niečo systémové na pomoc deťom,“ tvrdí komisár Mikloško a dodáva, že žijeme storočie osamelosti.

Kompetentných z oblasti školstva vyzval počas konferencie aj primár Stránsky. „Je tu niekto z ministerstva školstva?“ opýtal sa počas prednášky odborník na neurológiu, na čo sa zodvihlo v hľadisku niekoľko rúk. „Otvorte školy o pol hodinu neskôr, výsledky na štandardizovaných testoch sa zlepšia minimálne o 11 percent,“ venoval zúčastneným radu primár Stránský.

Rodičia participujú na deštrukcii vlastných detí

Podľa doktora Stránskeho sme to práve my, rodičia a dospelí, ktorí prispievame k deštrukcii našich najmenších. „Keď hovoríme o našich deťoch, my sme ich rodičia, my sme im tú technológiu dali a každý z vás, spolu so mnou, má mobilný telefón vo vrecku. Participujeme na ich deštrukcii,“ hovorí Stránský, ktorý ďalej tvrdí, že táto konferencia nie je len o samotných deťoch.

Neurológ Martin Jan Stránský. Foto: Wikipedia

To, že digitálne technológie poškodzujú mozog, nie je podľa jeho slov názor. „Viem to ja, viete to vy a vedeli to aj vynálezcovia, ktorí technológie vynašli,“ hovorí odborník. Ak podľa neho chceme mať hlúpe deti, ktoré trpia úzkosťami a depresiami, máme im dať do ruky počítače a mobilné telefóny.

Odporúčanie svetovej zdravotníckej organizácie je – žiadne obrazovky deťom do dvoch rokov. „Na čo čakáte? Prečo to dovoľuje ministerstvo školstva?“ adresoval publiku rečnícke otázky Stránský. Niektoré krajiny na to podľa jeho slov už prišli. Vo Francúzku zakázali mobilné telefóny používať vo všetkých školách až do šestnásť rokov. „Urobte to aj vy. Zajtra. V Číne zakázali videohry pre deti do dvanásť rokov. Urobte to,“ vyzýval k systémovým krokom na Slovensku primár z Yale.

Mobilné telefóny sú digitálny heroín, vo Francúzku na to už prišli

To, že sú mobilné telefóny a aj akákoľvek využívaná technológia nástroje k získaniu závislosti rozoberať nemusíme. Za zmienku ale stojí, že mozog má len jednu trasu slasti. Odborník na neurológiu Stránský to opísal na medicínskom príklade.

„Keď dám niekoho, kto trávi päť až sedem hodín denne na sociálnych sieťach na magnetickú rezonanciu, rozsvieti sa mu určitá časť mozgu. Ak tam dám pacienta, ktorý berie heroín, rozsvieti sa mu rovnaká časť. Mozog má iba jednu trasu slasti. Mobilné telefóny sú digitálny heroín,“ podľa Stránskeho opäť nejde o žiadny názor, ale o dokázanú vedu.

Konferencia s názvom Mobily v školách – pomoc alebo hrozba? Na fotografii neurológ Martin Jan Stránsky. Foto: Lenka Tkáčová

Na konferencii sa zúčastnili aj Louis Marandet, atašé pre vzdelávaciu spoluprácu z Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku, taktiež Bertrand Vial, školský manažér v Ecole Francaise Internationale v Bratislave, ktorí spoločne opisovali svoje skúsenosti so zavedením zákazu mobilov na školách vo Francúzku.

Pre pripomenutie, vo Francúzku platí zákaz ich používania vo všetkých základných a stredných školách od roku 2018.

Prinášame vám krátky výňatok z francúzskej správy, ktorá hovorí o tom, že aj v dôsledku nižšie spomínaných faktorov sa v krajine pristúpilo k zákazu mobilov vo vzdelávacích zariadeniach. „Každý francúzsky žiak od jedenásť do pätnásť rokov strávi pred obrazovkou v priemere 7 hodín a 48 minút denne. 60 percent žiakov je prihlásených minimálne na jednej sociálnej sieti,“ informoval na konferencii o štatistikách atašé Marandet.

„Chcel by som na tomto mieste zdôrazniť, že rok pred prijatím tohto zákona (v roku 2017) bolo v prieskume za zákaz používania mobilných telefónov 62 percent rodičov. O rok a pol neskôr (v roku 2019) vyjadrilo svoj súhlas 82 percent rodičov,“ opisoval štatistické výsledky Marandet.

Podľa školského manažéra Vialu by mali žiaci znovu objaviť potešenie z listovania kníh. Taktiež by mali pri čítaní zapájať svoju predstavivosť. Vyhľadávanie informácií na internete totiž neraz znamená len kopírovanie bez skutočného pochopenia textu. „Naučiť sa používať papierové učebné pomôcky a vyhľadávať informácie prostredníctvom papierových dokumentov, to umožňuje písanie poznámok a tým aj lepšie učenie,“ tvrdí Viala.

Psychiatrička Rosenbergerová: Prvým dílerom je rodič

Hostka konferencie slovenská psychiatrička Terézia Rosenbergerová v závere zhrnula, o čom hovorili predchádzajúci rečníci.

„Keď za mnou prichádzajú rodičia a povedia mi, že ich dieťa je závislé, opýtam sa ich, kto mu mobil kúpil, kto im ho dal?“, opisuje skúsenosti doktorka Rosenbergerová, ktorá dodáva, že prvým dílerom tejto „drogy“, ktorá vedie k závislosti je pre dieťa vždy rodič alebo starý rodič.

„Tak ako je aj prvým dílerom alkoholu. Detské šampanské sa dieťaťu ponúka pri každom sviatku,“ vyjadruje psychiatrička s obavou, že sa možno v budúcnosti dočkáme detskej marihuany či heroínu.

„Máme mladé matky, ktoré dojčia svoje bábätko a pritom ťukajú do mobilu,“ v dôsledku čoho podľa Rosenbergerovej prichádzajú do ambulancie po pár rokoch autistické deti, ktorým chýba očný kontakt.

Terézia Rosenbergerová. Zdroj: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

„Nenaučili sme deti komunikovať ani pozerať sa jeden na druhého. Dnešné bábätká majú v posteli namiesto kníh tablet a pozerajú si rozprávku, pretože mamka musí komunikovať s priateľkou, alebo nejak inak trávi svoj čas,“ uzatvára s poľutovaním odborníčka Rosenbergerová.

Psychiatrička sa právom obáva toho, že ak nahradí technológia medziľudské vzťahy, budeme mať sociálne a emocionálne nezrelé deti. „Deti sa spoľahnú na to, že si kliknú na umelú inteligenciu, že sa nemusia trápiť, pretože mobil vykoná všetko sám,“ uzatvára Rosenbergerová.

Podľa neurológa Stránskeho si 50 percent občanov Českej republiky ráno zapne telefón alebo čokoľvek digitálne ešte skôr, než si vyčistia zuby.


Ďalšie články