Francúzi zadržali šéfa Telegramu. Zastal sa ho aj Musk

Zakladateľ a generálny riaditeľ aplikácie Telegram Pavel Durov bol v sobotu zadržaný na francúzskom letisku Le Bourget, uviedli televízie TF1 a BFM.

Pavel Durov, founder of the messaging app Telegram, at a tech industry conference in San Francisco, Dec. 2, 2014. Pavel Durov. Foto: Profimedia.sk

Francúzska televízia TF1 na svojej internetovej stránke oznámila, že Durov cestoval svojím súkromným lietadlom z Azerbajdžanu a dodala, že na neho úrady vo Francúzsku vydali zatykač v rámci predbežného policajného vyšetrovania.

Televízne stanice TF1 a BFM uviedli, že vyšetrovanie sa zameriava na nedostatočné moderovanie obsahu na Telegrame. Polícia sa údajne domnieva, že táto situácia umožňuje, aby trestná činnosť v aplikácii pokračovala bez zábran.

„Dosť bolo beztrestnosti Telegramu,“ povedal jeden z vyšetrovateľov, ktorý bol prekvapený, že Durov priletel do Paríža s vedomím, že je hľadaný.

Musk sa za neho postavil

Stanica CNN tvrdí, že nedostatočné moderovanie vedie k využívaniu sociálnej siete na pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami a zdieľanie pedofilného obsahu.

Durov sa podľa AFP mal v nedeľu dostaviť na súd. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy.

Na obranu Pavla Durova sa okamžite postavil americký inovátor Elon Musk. Zdieľal časť Durovovho rozhovoru s Tuckerom Carlsonom, kde ruský podnikateľ okrem iného oceňuje Muskov prístup k sieti X.

Moskva kritizuje Paríž

Ruské veľvyslanectvo v Paríži v nedeľu obvinilo francúzske úrady z odmietania spolupráce po zadržaní tohto biznismena. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá.

„Okamžite sme požiadali francúzske orgány o vysvetlenie dôvodov tohto zadržania a žiadali sme, aby boli chránené jeho práva a aby mu bol umožnený konzulárny prístup. Francúzska strana doteraz odmieta v tejto otázke spolupracovať,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo v Paríži vo vyhlásení, z ktorého citovala ruská agentúra RIA Novosti. Ruskí diplomati sú podľa agentúry Reuters v kontakte s podnikateľovým právnikom.

Odmietol vypnúť ruskú opozíciu

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal, píše Reuters. Podľa ruských a francúzskych médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.

Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniká „okamžité kroky“ na objasnenie situácie v súvislosti so zadržaním podnikateľa. Viacerí ruskí blogeri vyzvali na protesty pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete.

(tasr/tod)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac