Problémy na obľúbenom tajchu pri Banskej Štiavnici. Návštevníci musia byť opatrní

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Vodné nádrže v oblasti Banskej Štiavnice, známe aj ako tajchy, sú počas leta vyhľadávaným miestom na oddych a kúpanie. Patrí medzi ne aj Veľké Kolpašské jazero pri obci Banský Studenec, ktoré počas letných horúčav navštevujú stovky ľudí. V súčasnosti tam hygienici objavili nedostatky.  

tasr,jan kroslak Veľké Kolpašské jazero navštevujú počas horúcich dní stovky návštevníkov. Foto: TASR/Ján Krošlák

Hygiena po opakovaných kontrolách zistila v spomínanom tajchu nevyhovujúcu kvalitu vody a vydala odporúčanie nekúpať sa – pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom. Dôvodom sú premnožené cyanobaktérie alebo sinice, ktoré sú schopné produkovať toxíny.  

V polovici augusta zaregistrovali ľudia vo Veľkom Kolpašskom jazere na niektorých miestach žltý povlak. O vzniknutej situácii boli informovaní aj regionálni hygienici, ktorí vzali z jazera vzorky. Už vtedy podľa fotografií a videí predpokladali, že by mohlo ísť o sinicový kvet.

„Vzorky z jazera sme odobrali 31. júla a vtedy boli v poriadku,“ uviedla vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom Darina Doletinová.

Sinice možno vidieť vo Veľkom Kolpašskom jazere aj voľným okom. Foto: Obec Banský Studenec

Rozbor vody zo 14. augusta potvrdil, že vo Veľkom Kolpašskom jazere sú prítomné aj voľným okom pozorovateľné vločky alebo zhluky kolónií cyanobaktérií. Následne ďalší odber materiálu, v stredu minulý týždeň, zdokumentoval ich premnoženie.

„Odberom vzoriek vôd zo dňa 21. augusta a vizuálnou kontrolou bolo zistené, že kvalita vody z Veľkého Kolpašského jazera nevyhovovala požiadavkám na vodu určenú na kúpanie,“ informuje na svojej stránke RÚVZ v Žiari nad Hronom.

„Na základe uvedeného stále platí odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom. Odporúčanie trvá do odvolania s tým, že ďalší odber vzorky vody uskutoční úrad v pondelok 26. augusta,“ doplnili hygienici.

Sinice sú problémom vo viacerých slovenských prírodných vodných nádržiach a spôsobuje ich niekoľko faktorov. Vo veľkej miere sa na ich premnožení na tajchu pri Banskej Štiavnici podpísalo súčasné počasie a návštevnosť, ktorá z roka na rok rastie.

„K výskytu sinicového vodného kvetu došlo s najväčšou pravdepodobnosťou z dôvodu vyššej teploty vody a aj vysokého počtu kúpajúcich sa,“ ozrejmila Darina Doletinová.

Hygienici o tejto situácii informovali aj obec Banský Studenec, ktorá oznam zverejnila na svojej stránke. Podľa starostu Banského Studenca Pavla Santorisa zafarbenie vodnej hladiny návštevníkov od kúpania neodradilo.

„Ľudia si myslia, že je to nejaký peľ. Občas sa povlak objavil. Pretrval deň či dva a potom zmizol. Teraz sa však vyskytuje vo väčšom množstve a migruje po jazere. Takéto to ešte nebolo. My sme informácie od hygieny a ich odporúčanie zverejnili na stránke obce, takisto aj na tabuli, ktorú máme priamo pri jazere,“ povedal pre Štandard Pavol Santoris.

Veľké Kolpašské jazero pri obci Banský Studenec je obľúbeným miestom na oddych, plávanie i vodné športy. Foto: TASR

Cyanobaktérie, sinice so schopnosťou tvoriť vodný kvet, obsahujú podľa hygienikov látky, ktoré dokážu u ľudí vyvolávať alergické reakcie ako dýchacie ťažkosti, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek.

Po prehltnutí vody so sinicovými jedmi sa môžu u jednotlivcov prejaviť ich toxické účinky črevnými problémami, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami hlavy či kŕčami svalstva.

„Sú na ne citlivé najmä deti. Veľkým rizikom pre deti je aj hranie sa s kašou vodného kvetu, ktorá vysychá a rozprašuje sa vo vzduchu,“ upozornila Doletinová.

Sinicové vodné kvety sa v našich zemepisných šírkach vyskytujú najčastejšie na prelome augusta a septembra, ale za priaznivých poveternostných podmienok sa môžu objaviť už v júni a júli, keď je letná turistická sezóna v najväčšom prúde. 

Veľké Kolpašské jazero sa teší značnej obľube a navštevujú ho ľudia nielen z Banskej Štiavnice, ale aj zo širokého okolia. V roku 2015 prešlo premenou. Pribudla tam pláž určená pre rodiny s deťmi, pričom jej súčasťou je pozdĺžne oblúkové mólo, prekryté dubovými doskami a schodíkmi do vody.

„Za posledné roky sa stalo veľmi populárne. Často je tu doslova hlava na hlave. V minulosti bolo plné hlavne cez víkendy. Teraz sa to zmenilo. Keď sú takéto teplé dni, prídu stovky ľudí,“ spresnil starosta.

Pri jazere bol problém s parkovaním. Obec preto na začiatku tejto letnej sezóny spoplatnila parkovanie. Pre návštevníkov vyčlenili dve plochy pri jazere. Za vyzbierané parkovné skrášlia okolie jazera.

Veľké Kolpašské jazero prešlo pred pár rokmi úpravami. Foto: TASR

„V obci neboli miesta, kde by návštevníci bezpečne zaparkovali. Financií máme ako samosprávy čoraz menej a tieto využijeme na odvoz odpadkov, na nové smetné nádoby a ďalšiu úpravu parkovacích miest i celej tejto lokality,“ dodal Santoris.

Problém s čistotou vody však nemali iba vo Veľkom Kolpašskom jazere. Hygienici zistili problém aj vo Vindšachtskom jazere pri obci Štiavnické Bane pri Banskej Štiavnici.

Išlo o prekročené limity črevných enterokokov, ktoré sa našli vo vzorke vody odobratej v stredu 14. augusta a takisto tam vydali odporúčanie nekúpať sa, a to až do odvolania. Následný odber materiálu však priniesol pre návštevníkov Vindšachty dobré správy.

„Odberom vzorky vody zo dňa 19. augusta bolo zistené, že kvalita vody z Vindšachtského jazera vyhovovala vo vyšetrených mikrobiologických ukazovateľoch požiadavkám na vodu určenú na kúpanie,“ uviedol RÚVZ v Žiari nad Hronom. 

Na základe týchto výsledkov hygienici zrušili predchádzajúce odporúčanie nekúpať sa a vo Vindšachtskom jazere je už pobyt vo vode možný. „Išlo o zvýšené črevné enterokoky, čo sú v ľudovej reči fekálie. Informovali sme o tom návštevníkov na obecnej stránke,“ povedal pre Štandard starosta obce Štiavnické Bane Stanislav Neuschl.

V okolí obce Štiavnické Bane je viacero tajchov. Vo Vindšachtskom jazere (na fotografii v strede) je voda na kúpanie, podľa najnovších vzoriek, už vhodná. Foto: FB Obec Štiavnické Bane  

„Druhé výsledky odberu našťastie ukázali, že voda je už v poriadku. Podobný prípad sme mali pred štyrmi rokmi, takisto pri takýchto extrémne vysokých teplotách,“ dodal starosta.

Tajchy neboli pôvodne vybudované na rekreáciu, ale pre potreby baníkov, za účelom zabezpečiť energiu pre bane.

Boli navrhnuté na akumuláciu vody, ktorá potom prúdila k vodným kolesám. Tie poháňali čerpadlá, ktoré odstraňovali prebytočnú vodu z baní a poskytovali energiu pre ťažbu rúd a ich spracovanie. Kedysi ich bolo približne 60, dnes z nich existuje už len asi 20.


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac