Austrálsku ženskú futbalovú súťaž ovládol klub, ktorý má v tíme päť biologických mužov

Klub Flying Bats FC zo Sydney v aktuálnej sezóne lokálnej futbalovej súťaže vyhral všetkých 16 zápasov a skóroval 65 gólov. Problém spočíva v tom, že v tíme je päť transrodových športovcov, teda biologických mužov. Účasť tímu v ženskej súťaži viedla k sťažnostiam zo strany klubových funkcionárov, rodičov či známych osobností ako spisovateľka J. K. Rowlingová či austrálska novinárka Lucy Zelicová.

Screenshot_2024-08-27_150142-transformed Austrálsky tím Flying Bats. Na snímke vidno muža hrať v ženskom tíme. Reprofoto X

Informuje o tom britský denník Daily Mail s tým, že víťaznú sériu zavŕšil klub nedeľným víťazstvom nad tímom West Pennant Hills Cherrybrook. Zápas sa konal túto nedeľu za prítomnosti členov bezpečnostnej služby, ktorá návštevníkov odhovárala od používania profesionálnych fotoaparátov a ich mobily v prípade, že nejaké fotky vytvorili, kontrolovala.

Lucy Zelicová, ktorá je otvorená kritička tohto tímu, na sociálnej sieti napísala, že „trans-identifikovaní muži budú korunovaní ako šampióni v (miestnej) divízii ženskej ligy“.

Webová stránka ligy podľa servera odstránila totožnosť hráčov Flying Bats zo svojich stránok. Denník Daily Mail Australia sa rozhodol ich totožnosť nezverejniť.

Zelicová tiež poznamenala, že „bez ohľadu na výsledky, či už ste prvý alebo posledný v tabuľke, môj postoj zostáva rovnaký: muži nepatria do ženských športov“.

„Športové organizácie ako Football Australia, ktoré sa rozhodli schovávať hlavy do piesku (…) prispievajú k vymazávaniu ženskej kategórie. Je načase, aby sa všetci zodpovedali,“ dodala.

Športový reportér tamojšej rozhlasovej stanice 2GB Ben Fordham už skôr prezradil, že šesť víťazstiev tímu bolo výsledkom vzdania sa súpera. A to vrátane dvoch zápasov, ktoré viedli k postupu do finále.

„Nezabúdajte, že je to ženská súťaž a majú päť hráčov a niektorí ľudia sa nám snažia tvrdiť, že ‚to nie je rozdiel‘. Naozaj?“ povedal Fordham. Zelicová úspešnú sezónu klubu označila ako zločin proti ženám.

(mas)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac