Stravné od septembra poskočí. Firma ho musí poskytnúť vopred, inak bude suma zdanená

Prvý jesenný mesiac je za rohom a prináša zmeny vďaka opatreniu rezortu práce, ktoré sa pozitívne dotknú živnostníkov aj zamestnancov.

Zrekonštruovaný parlamentný bufet a jedáleň v NR SR.
Ilustračná foto: Jozef Jakubčo/SME/ Profimedia.sk

Zrekonštruovaný parlamentný bufet a jedáleň v NR SR. Ilustračná foto: Jozef Jakubčo/SME/ Profimedia.sk

Od septembra sa totiž zvyšujú sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách. Zákon presne stanovuje, kedy je splnená podmienka na to, aby sumy poskočili, a zo štatistických údajov vyvodí aj to, o koľko stúpnu.

Táto podmienka bola splnená v apríli, keď dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike hodnotu 105,3. Oproti základni teda ide o zvýšenie o 5,3 percentuálneho bodu.

Sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách v roku 2024

Výška stravného sa určuje v závislosti od trvania pracovnej cesty.

Zmeny sadzieb diét pri tuzemských pracovných cestách ovplyvnia aj maximálnu sumu stravného, ktorú si môžu uplatniť vo výdavkoch samostatne zárobkovo činné osoby a minimálnu hodnotu stravovacej poukážky.

Kým výber vhodného stravovania si živnostník určuje aj zabezpečuje sám, zamestnávateľovi vyplývajú zo zákona viaceré povinnosti týkajúce sa stravovania zamestnancov. V prvom rade má povinnosť stravu zabezpečiť každej zmene, a to na pracovisku, respektíve v jeho blízkosti.

Povinnosť sa nevzťahuje na brigádnikov, teda na ľudí pracujúcich na základe dohôd o vykonávaní práce mimo pracovného pomeru. Ak však firma chce, je možné prispievať na stravovanie aj im.

Okrem jedného teplého jedla má byť počas pracovnej doby k dispozícii aj vhodný nápoj. Firma môže zamestnancom poskytovať vlastné zariadenie, v ktorom sa majú možnosť stravovať, ale vie využiť aj iné zariadenia, prípadne poskytnúť finančný príspevok na zakúpenie jedla.

Na ten máte nárok, ak pracujete na zmene viac ako štyri hodiny, pričom firma vám už len výnimočne poskytne stravovacie poukážky nazývané tiež gastrolístky. Od začiatku minulého roka sú totiž stravné lístky už len elektronické, teda formou platobnej karty, pričom alternatívou oboch typov je finančný príspevok na stravovanie. 

Elektronická stravovacia karta má svoje výhody, pretože z gastrolístkov mnoho prevádzok nebolo ochotných rozdiel v ich hodnote a v cene jedla vydávať. Človek tak musel buď doplatiť, respektíve použil viac lístkov, na čom bol v takom prípade stratový. Aktuálne sa už z karty stiahne presná suma, ktorá sa v podstate odráta z kreditu určeného na stravu.

Nedostávajú ju len tí, ktorí by ju v rámci pracovnej doby skutočne nevedeli využiť. Napríklad v blízkosti ich pracoviska sa stravovacie zariadenie, kde by ju akceptovali, nenachádza.

Zákonník práce konkrétne určuje, ako má zamestnávateľ prispievať. Má to byť minimálne 55 percent z ceny jedla, najviac do výšky 55 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní päť až dvanásť hodín, čo od septembra predstavuje 4,57 eura (z 8,30 eura). Niektoré firmy prispievajú zamestnancom aj zo sociálneho fondu, pričom je na nich, v akej výške.

Pre zamestnávateľov, ktorí zabezpečujú stravovanie zamestnancom prostredníctvom právnickej, respektíve fyzickej osoby oprávňujúcej sprostredkovať stravovacie služby, je cenou jedla hodnota stravovacej poukážky (gastrolístka).

Tá musí byť najmenej 75 percent z výšky stravného pri pracovnej ceste v trvaní od päť do dvanásť hodín, čo je pri sume 8,30 eura od 6,23 eura. V prípade zamestnávateľov, ktorí poskytujú gastrolístok či finančný príspevok na stravovanie, sa minimálna výška príspevku zvyšuje na 3,43 eura (55 percent zo 6,23 eura).

Foto: Profimedia.sk

Stravné sa poskytuje zamestnancom vopred

Bez ohľadu na to, v akej forme zamestnávateľ na stravovanie prispieva, musí to urobiť tak, aby peniaze či gastrolístok mali jeho zamestnanci k dispozícii vopred, teda od začiatku mesiaca. Aby sa naplnil účel tejto povinnosti, musia byť takto poskytnuté prostriedky použité v reálnom čase.

Prichádzajúce septembrové navýšenie teda museli zamestnávatelia zapracovať už v auguste. Ak by to nestihli a kredit zamestnancom navyšovali dodatočne, z dodatočne vyplatenej sumy by museli odviesť daň a zaplatiť odvody ako z bežnej mzdy.

Živnostníci alebo SZČO, ktorí vykonávajú podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť na inom mieste, ako je miesto pravidelného výkonu, môžu pri zahrňovaní výdavkov postupovať podľa zákona o cestovných náhradách. Mierne prilepšenie tak pocítia tiež.

Tí, ktorí si neuplatňujú paušálne výdavky, si v daňových výdavkoch môžu uplatniť za každý odpracovaný deň sumu vo výške 55 percent z hodnoty stravného pre pracovnú cestu v trvaní päť až dvanásť hodín, a to 4,57 eura. Oproti sume, ktorá platila do konca augusta 2024, ide o navýšenie o 28 centov.

Nárok nemusia dokladovať bločkami ani faktúrami za nákup jedla či stravovacími poukážkami. Podmienkou je, aby im v daný deň nebolo poskytované stravné ako zamestnancovi, nie je im priznané stravné na pracovnej ceste zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnej osoby ani nejde o výdavok na stravu poskytnutý ako nepeňažné plnenie držiteľom poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti.

Zahraničné pracovné cesty v roku 2024

Na diéty má zamestnanec nárok aj v prípade, že ide pracovne do zahraničia. Ich výška sa v roku 2024 nemení. Rovnako, ako je to v prípade tuzemských ciest, si stravné uplatňuje za každý kalendárny deň zahraničnej cesty, a to podľa jej trvania. Stravné môže dostať v eurách alebo v cudzej mene.

Čas trvania zahraničnej pracovnej cesty mimo územia Slovenskej republiky je rozdelený na časové pásma nasledovne:


Základné sadzby stravného v eurách alebo v cudzej mene ustanovuje všeobecne záväzný predpis, ktorým je opatrenie z dielne Ministerstva financií SR. Sumy sa nemenili od roku 2013.