V Nemecku budú krajinské voľby a establišment má strach

Zvonku to vyzerá, ako keby sa schyľovalo k vojne o charakter štátu, o osud demokracie v Nemecku. A pritom ide „len“ o voľby nižšieho stupňa.

V nede¾ných vo¾bách v Sasku a Durínsku sa oèakáva úspech AfD Volebný plagát Alternatívy pre Nemecko (AfD) s logom "Leto, slnko, remigrácia" a fotografiou lietadla s názvom "Deportačná letecká spoločnosť" visí v nemeckom Erfurte. Foto: TASR/AP

V nedeľu prvého septembra sa bude hlasovať do krajinských snemov v Sasku a Durínsku. V oboch týchto spolkových krajinách na východe Nemecka je favoritom Alternatíva pre Nemecko (AfD), nie azda protištátna, ale protirežimová strana celkom iste. AfD je zvykom označovať za krajnú pravicu. Ak sa tejto charakteristike niekde blíži, je to práve Durínsko osobou tamojšieho lídra Björna Höckeho, stredoškolského učiteľa dejepisu a nemeckého národovca.

Hrozba zabehnutým poriadkom však prichádza aj zľava v podobe Spoločenstva Sahry Wagenknechtovej (BSW). Táto dáma odišla z postkomunistickej strany Ľavica (Linke) preto, lebo postkomunisti vo svojej túžbe etablovať sa v (západo)nemeckej politike preberajú woke propagandu a nie sú proti masovému prisťahovalectvu, ale aj preto, že nie sú protivojnoví.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.