Oceán mimo zákon. Korupcia a otrocké podmienky robotníkov na rybárskych lodiach 

Po prečítaní knihy Iana Urbinu Oceán mimo zákon pre vás oceán prestane byť romantickým miestom. Sloboda má vždy svoje hranice a o tom, že na vode to paradoxne platí dvojnásobne, píše v recenzii Soňa Koželová.

rybář, rybářská loď, síť, rybolov Rybárska loď s nahodenou sieťou. Foto: Profimedia.sk

Nekonečný vodný priestor v nás vzbudzuje pocit slobody a voľnosti. Je to miesto bez hraníc a bez obmedzení. Ako suchozemci putujeme každé leto, aby sme zaborení nohami v piesku pocítili aspoň na týždeň nárazy vĺn. Kniha Oceán mimo zákon pohľad na túto nekonečnú vodnú plochu zmení.

Priestor oceánu je obrovský. Problémom je, že tu často neplatia zákony. Na lodi, stovky kilometrov od pobrežia, ste úplne v moci kapitána a posádky. Lodný priemysel sa zhruba delí na dopravný a rybársky a najväčšie extrémy sa dejú v tom druhom. Novinár Ian Urbina napísal knihu, ktorá detailne vykresľuje otrocké podmienky robotníkov na rybárskych člnoch. Deje sa to v dvadsiatom prvom storočí, v čase internetu a mobilného signálu. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.