Nádej z východného Nemecka

Petr Drulák komentuje krajinské voľby v Durínsku a Sasku, ktoré majú dvoch víťazov: národne konzervatívnu AfD (Alternatíva pre Nemecko) a konzervatívne ľavicovú BSW (Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej).

Sahra Wagenknecht, Deutschland, Berlin, Pressekonferenz: Bündnis Sahra Wagenknecht zu den Ergebnissen der Landtagswahlen Sahra Wagenknechtová, tlačová konferencia k výsledkom volieb. Zdroj: ČTK / imago stock&people / M. Popow / Profimedia

Výsledky krajinských volieb v Durínsku a Sasku dopadli podľa očakávania fiaskom tradičných akože demokratických strán. Strany tohto kartelu, od progresivistických extrémistov v Die Linke a Zelených cez umiernených progresivistov v SPD, neoliberálnu FDP až po pragmatickú CDU, prehrali na celej čiare.

Ak by sa všetci spojili do monštruóznej superkoalície, môžu stále ešte vládnuť v Sasku, avšak s veľmi tesnou väčšinou (65 zo 120 kresiel), ale v Durínsku zostanú v menšine (41 z 88 kresiel). Rok pred celonemeckými parlamentnými voľbami smeruje lopta na stranu tých, ktorí sľubujú radikálnu zmenu.

Strana národnej hrdosti i verejný nepriateľ číslo jeden


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.