OSN šíri klimatické dezinformácie. Politika verzus fakty

Bjørn Lomborg píše ako WHO aj UNICEF uprednostnili politické posolstvá pred integritou údajov, aby sa prispôsobili úzkemu zameraniu na klímu, ktoré prichádza z úradu generálneho tajomníka.

profimedia-0877044346 Deti bežia za nákladným autom, ktoré rozprašuje vodu po ulici počas horúceho letného dňa v Naí Dillí 28. mája 2024. Zdroj: Arun SANKAR / AFP / AFP / Profimedia

Existuje dôvod, prečo toto leto veľa počúvame o úmrtiach v extrémnych horúčavách: generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres vydal „výzvu k akcii“ v súvislosti s extrémnymi horúčavami, ktorá podnietila úradníkov v celej jeho obrovskej organizácii, aby vydali varovania a nenechali fakty stáť v ceste dobrému príbehu.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila znepokojujúce zistenie, že len v Európe zomrie ročne viac ako 175-tisíc ľudí v dôsledku extrémnych horúčav. Bolo to štvornásobne prehnané. Po upozornení organizácia v tichosti upravila svoju online publikáciu a odstránila slovo „extrémne“ – až potom, čo médiá už priniesli katastrofickú správu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami