Kto je vlastne v Nemecku extrémista

Durínsko a Sasko sú dve pekné historické krajiny v Nemecku, v jeho povojnovej východnej časti. Vraj sa tam však vo zvýšenej miere vyskytujú extrémisti, krajní pravičiari, dokonca neonacisti a Putinovi priaznivci.

Germany Election Bjorn Hocke. Foto: TASR/AR

Durínsky Weimar vďaka pobytu klasikov Goetheho a Schillera bol – alebo azda stále je – považovaný za kultúrne srdce Nemecka, o kráse novovzkriesených Drážďan netreba hovoriť. Kto tam príde, nemôže povedať, že by sa ocitol medzi nepriateľsky naladenými ľuďmi. Skôr má – v porovnaní s našou skutočnosťou – pocit pokoja, starosvetskej pohody a útulnosti.

Podľa mnohých komentátorov sa tam však vo zvýšenej miere vyskytujú extrémisti, krajní pravičiari, dokonca neonacisti a Putinovi priaznivci. Vo víkendových krajinských voľbách tam totiž veľmi silne uspela Alternatíva pre Nemecko (AfD), prízrak nemeckej demokracie, hrozba pre Európu, Putinova piata kolóna a tak ďalej, možno azda aj Hitlerovi pohrobkovia. V Sasku mala 30,6 percenta (tam o pár desatín vyhrala CDU) a v Durínsku triumfovala so ziskom 32,8 percenta.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami