Je vojna s Čínou blízko? V dejinách neexistujú dlhodobí víťazi ani porazení

Profesor Graham Allison rozvinul koncept Thukydidovej pasce, keď veľmoc, ktorá bola dlho na prvom mieste, začne byť predbiehaná inou veľmocou a v tomto procese stráca svoj vplyv. Zo 16 historických príkladov, ktoré rozoberá sa 12 skončilo vojnou.

Profesor Graham Allison. Foto: Profimedia.sk Profesor Graham Allison. Foto: Profimedia.sk

Thukydides bol grécky vojvodca, ktorý nám zanechal jedno z kľúčových diel európskej civilizácie, knihu o Peloponézskej vojne z 5. storočia pred Kristom. Dodnes patrí k základným študijným textom univerzít a vojenských akadémií, ktoré sa zaoberajú praktickou psychológiou medzinárodných vzťahov. 

Druhou postavou tohto príbehu je Graham Allison, dnes už osemdesiatštyriročný profesor v školách ako Harvard, ktorý bol dlhé roky jedným z hlavných analytikov amerického ministerstva obrany. Patrí medzi najznámejších žiakov Henryho Kissingera a svojimi prednáškami ovplyvnil mnohých amerických generálov vrátane svojho kolegu Davida Petraeusa, bývalého riaditeľa CIA.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.