Telegram je len jednou z mnohých epizód kryptografických vojen

Snaha o filtrovanie obsahov vo verejnom diskusnom priestore sociálnych sietí je už známa realita. Telegram sa však filtruje veľmi ťažko. Je možné, že za zatknutím zakladateľa platformy Pavla Durova je snaha získať prístup k dátam?

Francúzska prokuratúra sa rozhodla predĺžiť zadržanie šéfa Telegramu Pavla Durova o ďalších 48 hodín, zatiaľ čo Kremeľ uviedol, že Rusko bude považovať prípad majiteľa Telegramu za politický, ak Francúzsko neposkytne presvedčivé dôkazy. Foto: Profimedia.sk Francúzska prokuratúra sa rozhodla predĺžiť zadržanie šéfa Telegramu Pavla Durova o ďalších 48 hodín, zatiaľ čo Kremeľ uviedol, že Rusko bude považovať prípad majiteľa Telegramu za politický, ak Francúzsko neposkytne presvedčivé dôkazy. Foto: Profimedia.sk

Mesto Sankt Peterburg, v minulosti aj Petrohrad a Leningrad, malo v Rusku vždy trochu výnimočné postavenie. Leží pri mori, neďaleko Helsínk, Tallinnu a Štokholmu, a kontakt so západnými cudzincami je tu oveľa intenzívnejší ako inde. Sústreďujú sa tu vedy a umenie a s nimi aj nezávisle zmýšľajúce osobnosti.

Hoci tu sídlil cár, miestni obyvatelia mu nikdy neboli na smrť oddaní a opozícia voči vládnej politike je súčasťou DNA mesta. Práve tu sa začali vzbury, ktoré ukončili samovládu (samoderžavie) a o niečo neskôr zmietli Kerenského dočasnú vládu. Práve tu mladí ľudia a ich matky demonštrovali proti vojne v Afganistane. Ani zvýšený počet vojakov a námorníkov, na ktorých sa ruskí vládcovia vždy spoliehali, tu úplne nezastavil nezávislého ducha.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami