Rozvody v Číne klesli o 70 percent, prispel k tomu nový kontroverzný zákon

Tradičná čínska svadba. Foto: Beltandroad.News Tradičná čínska svadba. Foto: Beltandroad.News

Obmedzenie náhlych rozvodov i boj proti poklesu pôrodnosti. V Číne je od januára v platnosti nový zákon, ktorý od párov žiadajúcich o rozvod vyžaduje čakaciu lehotu. Kritici poukazujú na skomplikovanie rozvodov pre týrané ženy.

Ríša stredu zaznamenala v prvej štvrtine roka 2021 pokles rozvodov o viac ako 70 percent. Hlavným dôvodom na túto zmenu je nový zákon, ktorý nadobudol pôsobnosť 1. januára tohto roku. Priniesol takzvanú čakaciu lehotu pre žiadateľov o rozvod.

Zákon je súčasťou väčšieho balíka, ktorý pozmeňuje čínske občianske právo. Zmeny sa týkajú manželskej, adopčnej či vlastníckej legislatívy. Najväčšiu kontroverziu však vyvolal práve spomínaný zákon o rozvodoch.

Podľa novej právnej úpravy musia páry, v ktorých obaja partneri žiadajú o rozvod, podstúpiť 30 dňovú čakaciu lehotu. Pokiaľ sa nedostavia na dvojicu sedení v rozmedzí 30 až 60 dní od požiadania o rozvod, ich žiadosť je automaticky zrušená. Páry teda musia de facto čakať na rozvod 60 dní.

Podpora tradičnej rodiny v komunistickej Číne

Čínske dáta ukazujú, že počas prvých troch mesiacoch tohto roka sa rozviedlo takmer 300-tisíc párov. V minulom roku bolo v rovnakom čase zaznamenaných viac ako milión rozvodov. Tento pokles je teda teoreticky úspechom pre krajinu, ktorá ako mnohé iné zažíva demografický prepad.

V ríši stredu ostatné roky vytrvalo rástol počet rozvodov popri klesajúcom počte detí. „Manželstvo a plodenie detí sú spolu úzko previazané. Úpadok manželstiev zasiahne mieru pôrodnosti, ktorá zasa ovplyvní ekonomický a sociálny vývoj,“ zdôraznil úradník z čínskeho ministerstva občianskych vecí Jang Cong-tao.

Kritici poukazujú na odvrátenú stránku zákona

Snaha komunistickej vlády o podporu tradičnej rodiny a boj proti rozvodom sa však nestretla len s podporou. Práve spomínaný zákon vyvolal vlnu kritiky. Ešte predtým, než vôbec vošiel do platnosti. Zdvihla sa vlna odporu najmä medzi mladými.

Kritici poukazujú na problémy spojené so zákonom, pričom spomínaný pokles rozvodov nie je vraj spôsobený udobrením párov vďaka čakacej lehote. Ľudí skôr odrádza dlhodobý a zložitý proces, pričom niektoré páry to jednoducho nedokážu vybaviť v stanovenom čase.

Iní varujú pred tým, že zákon teoreticky núti partnerov zotrvať v potenciálne nebezpečnom zväzku, v ktorom dochádza k domácemu násiliu. Oficiálne sa však čakacia lehota na tieto prípady nevzťahuje.

Zahraniční pozorovatelia tvrdia, že na vyhodnotenie reálneho prínosu zákona by potrebovali viac údajov.


Ďalšie články