Bieloruská tenistka Sabalenková triumfovala na grandslamovom turnaji US Open

Vo finále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open zvíťazila Aryna Sabalenková v pozícii nasadenej dvojky nad šestkou "pavúka" Američankou Jessicou Pegulovou 7:5, 7:5.

U.S._Open_Tennis686771070612 Bieloruská tenistka Arina Sobolenková sa teší z výhry proti Američanke Emme Navarrovej v semifinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku vo štvrtok 5. septembra 2024. Sobolenková zvíťazila 6:3, 7:6. Foto: TASR/AP

Bieloruska si z Flushing Meadows odnáša prémiu 3,6 milióna USD pred zdanením a dvetisíc bodov do svetového rebríčka WTA. Stala sa iba piatou hráčkou, ktorá vyhrala v jednom roku oba grandslamové turnaje na tvrdom povrchu. V minulosti sa to podarilo Nemkám Steffi Grafovej i Angelique Kerberovej, Američanke Monice Selešovej a Švajčiarke Martine Hingisovej.

Sabalenková získala v New Yorku tretí titul z podujatí veľkej štvorky, v januári i vlani ovládla Australian Open.

Pegulovej vyšiel začiatok prvého grandslamového finále, keď v treťom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:1. Sabalenková však v ďalších minútach získala štyri gemy za sebou. Potom Bieloruska začala kopiť nevynútené chyby, čo bola vody na mlyn Pegulovej, ktorá vyrovnala na 5:5. Koncovka úvodného dejstva však patrila Sabalenkovej. V dvanástom geme premenila po hodine hry v poradí piaty setbal.

Bieloruska sa dostala na koňa a na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočila Pegulovej na 3:0 Američanka však nezložila zbrane a rovnako ako v semifinálovom dueli proti Češke Karolíne Muchovej sa nadýchla k obratu. Pegulová otočila na 5:3 a bola blízko k tomu, aby si vynútila tretí set. Sabalenková však získala štyri gemy v sérii a ako vôbec prvá Bieloruska dokráčala k titulu na US Open. V dvanástom geme využila druhý mečbal.

Sabalenková si napravila chuť po neúspešnom vlaňajšom finále Us Open, v ktorom prehrala v troch setoch s Američankou Cori Gauffovou. Bieloruska natiahla víťaznú sériu na 12 zápasov. Vo vzájomnej bilancii vedie nad Pegulovou 6:2, v New Yorku nadviazala na finálový triumf z augustového turnaja v Cincinnati.

„Som nadšená, vždy som snívala o zisku titulu na US Open. Veľakrát som bola k nemu blízko, konečne to vyšlo. Jessica, viem, že je ťažké prehrať vo finále, ale hrala si skvele. Určite sa tu ešte dostaneš do finále a budeš mať šancu získať titul,“ uviedla Sabalenková počas slávnostného príhovoru pred prevzatím trofeje z rúk legendárnej Billie-Jean Kingovej.

Pegulová dosiahla napriek finálovej prehre životný úspech. „Mala som náročný začiatok roka, no podarilo sa mi to otočiť. Ani sa mi nesnívala o tom, že by som mohla postúpiť do finále US Open. Škoda, že som dnes nevyhrala ani set,“ povedala rodáčka z Buffala, ktorá sa vo svetovom rebríčku posunie na tretie miesto.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac