Čo vás na Nóroch môže zaskočiť alebo čo si nechali patentovať

V tejto časti článku na tému, čo je typicky nórske, sa pokúsim hľadať odpoveď na otázku, čo vás môže na Nóroch zaskočiť. Pristaviť sa oplatí aj pri niektorých nórskych symboloch. Samozrejme, so subjektívnym pohľadom zvedavého, nadšeného pozorovateľa.

dav Vodopád Vøringfossen patrí k najvyhľadávanejším medzi turistami. Nachádza sa neďaleko Eidfjordu. Voda v ňom padá z výšky 163 metrov. Autor: H. Hrinková

Pri komunikácii s Nórmi vás môže zaskočiť napríklad hlasitý pazvuk. Keď Nóri nepochopia, prípadne dobre nepočujú vetu, otázku, dosť často vybafnú hlasité až nepríjemné „Hæææ?“ (čítaj häää). V preklade: „Čooo?“ Len v menšine reagujú otázkou: „Hva sa du?“ (Čo si povedal/a?)

Môže vás prekvapiť aj ich štýl konzumácie alkoholu, presnejšie odvahy alkohol miešať, najmä keď majú k nemu voľný prístup na svadbe alebo oslave. Domáca, whisky, pivko, vínko… og en gang til (a repete). V kontexte s tým, že majú údajne ako Indiáni oslabený gén na štiepenie alkoholu, je táto ich odvaha vášnivo miešať alkohol naozaj obdivuhodná.

Nóri majú radi výzvy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.