Pôdu pod baterkárňou Číňanom nepredáme, tvrdia majitelia. Štát uvažuje o jej vyvlastnení

Investorom na výstavbu baterkárne v Šuranoch chýba ešte zhruba sto hektárov pôdy. Miestni im ju ale nepredajú, takže jedinou možnosťou, ako môže MH Invest pozemky získať, je vyvlastnenie. Oprávnenosť takéhoto postupu je však otázna.

Protestujúci v Šuranoch. Foto Jozef Uhlárik – kópia Protestujúci proti baterkárni v Šuranoch si priniesli aj transparenty. Foto Jozef Uhlárik

Investori z konzorcia čínskej skupiny Gotion a slovenskej firmy InoBat, ktorí vystupujú pod doménou Gotion InoBat Batteries (GIB), plánujú v Šuranoch postaviť fabriku na výrobu batérií pre elektromobily. Projekt, ktorý bude stáť viac ako 1,2 miliardy eur, má vstúpiť do plnej prevádzky v roku 2027.

Ide o jednu z top zahraničných investícií v histórii Slovenska. Projekt však narazil na odpor zo strany miestnych obyvateľov. Priemyselný areál Šurany Industrial Park, ktorý má pre investorov zabezpečiť štátna spoločnosť MH Invest, má totiž stáť na úrodnej pôde a navyše na území takzvanej Levickej kryhy známej pre rozsiahlu prítomnosť podzemnej vody.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.