K nálezu ústavného súdu vo veci novely trestného práva

Profesor ústavného práva Tomáš Ľalík vysvetľuje, prečo sudcovia ústavného súdu vo veci novely trestného práva učinili spravodlivosti zadosť, vzhľadom na existujúce písané právo, doktrínu či svoju predchádzajúcu rozhodovaciu činnosť.

ustavny-sud-clanokW Ústavný súd Slovenskej republiky. Foto: TASR

Zaujímavá scéna sa odohrala vo Washingtone, keď bol sudcom Najvyššieho súdu USA O. W. Holmes, jeden z najvýznamnejších amerických právnikov a sudcov vôbec a keď ešte mladý L. Hand (tiež neskôr sudca na federálnych súdoch a slávny právnik) preňho pracoval ako poradca. Keď ho sudca viezol na svojom koči a rozlúčili sa, mladý L. Hand mu ešte zakričal: „Do justice, Justice.“ (Vykonávajte spravodlivosť, sudca.). O. W. Holmes prikázal zastaviť koč, vyklonil sa a zakričal späť svojmu poradcovi: „To nie je moja práca.“ Potom sa vrátil späť do práce.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že to nie je odpoveď, ktorú by sme od sudcu očakávali. Veď predsa sudca, právo a spravodlivosť, patria akosi k sebe. Má vari sudca konať nespravodlivo?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.