My z východu sme to už všetko videli. AfD bude rásť, odhaduje Arnold Vaatz

Alternatíva pre Nemecko získala rekordné víťazstvo v Durínsku a Sasku. CDU má zákaz od svojho vrchného vedenia s AfD aj len nezáväzne rokovať a najnovšie ponúka miesto vo vláde BSW (post)komunistky Sahry Wagenknechtovej.

Arnold Waatz. Foto: Profimedia.sk Arnold Waatz. Foto: Profimedia.sk

V Durínsku a Sasku, dvoch „nových spolkových krajinách“ Nemecka, sa konali krajinské voľby. Krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) tam aj tam zaznamenala rekordné víťazstvo, keď v Durínsku obsadila prvé miesto s 33 percentami a v Sasku tesne druhé miesto s necelými 31 percentami za Kresťanskodemokratickou úniou (CDU). Tri strany ľavicovej koalície „Semafor“ v Berlíne dosiahli spolu len 10 a 13 percent.

V oboch spolkových krajinách sa teda formujú konzervatívne väčšiny, ale len hypotetické. CDU má od svojho celoštátneho vedenia zakázané s AfD čo i len nezáväzne rokovať. Pokračujúca izolácia Alternatívy vedie k čoraz krkolomnejším scenárom, najnovšie teraz kresťanskí demokrati ponúkajú miesta vo vláde ľavicovej Aliancii Sahry Wagenknechtovej (BSW), pričom Wagenknechtová je vyslovene (post)komunistická politička.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.