Prelomový rozsudok: Dieťa má právo na svoju matku, aj keď ho adoptujú dvaja otcovia

Homosexuálny pár odmietal prístup biologickej matky k adoptovanému dieťaťu. Súd v prvom prípade tohto druhu určil, že prítomnosť matky v živote dieťaťa stojí nad inými záujmami.

Ugandský prezident podpísal kontroverzný zákon mierený proti homosexuálom Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande. Foto: TASR/AP

Adopcia detí je vždy citlivou témou, no keď ide o adopciu detí homosexuálnymi pármi, do diskusie sa pridáva aj rovina práv sexuálnych menšín. V nedávnom prelomovom rozhodnutí súdu v Londýne sa vo veci posudzovalo právo dvoch mužov vychovávať adoptované dieťa v súlade s ich presvedčením o rodine zloženej iba z dvoch otcov a právo matky mať styk so svojím biologickým potomkom.

Vzhľadom na citlivosť témy a najlepší záujem dieťaťa súd nezverejnil mená ani iné detaily z prejednávaného sporu, a strany v ňom vystupujú anonymne. Náhradná matka, ktorá použila vlastné vajíčko na počatie dieťaťa, pôvodne súhlasila, že dieťa odovzdá homosexuálnemu páru, pričom dohoda zahŕňala jej možnosť udržiavať kontakt s dieťaťom. Matka bola s párom mužov v priateľskom vzťahu a náhradným materstvom sa snažila vyhovieť ich snahe mať vlastné dieťa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.