Tusk si osvojil koncept bojujúcej demokracie. A zdá sa, že je ochotný zájsť ďaleko

Liberáli vyhrali, demokracia zachránená. Takto by sa dala zhrnúť väčšina mediálnych reakcií na porážku poľských konzervatívcov v októbri minulého roka.

The Great March" of Civic Platform in Warsaw, Poland - 04 Jun 2023 Donald Tusk na júnovej demonštrácii s názvom Veľký pochod vo Varšave. Foto: Profimedia.sk

Hoci strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala najviac hlasov, nepodarilo sa jej zostaviť vládu a prešla do opozície. Namiesto nej sa moci ujal nový premiér Donald Tusk a jeho strana Občianska platforma.

Svetu sa uľavilo, že Varšave už nehrozí údajná klérofašistická diktatúra, a prestal Poľsku venovať pozornosť. Medzitým Tusk spustil plošnú čistku Poľska od PiS. Postupuje takým spôsobom, že ak by takto postupovala PiS, správy by boli plné nekrológov poľskej demokracie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.