CDU v pasci

CDU svojimi rozhodnutiami o politickom smerovaní urobila z AfD veľkú stranu. Potom ju nedokázala politicky integrovať a namiesto toho postavila „obranné múry”. Teraz CDU čelí vážnej politickej kríze.

profimedia-0880994050 Friedrich Merz, predseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Foto: Profimedia.sk

Ak existuje v Nemecku štátotvorná politická strana, potom je to Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU). Priznávajú to dokonca aj politickí oponenti. Počas 75-ročnej histórie Spolkovej republiky Nemecko bola CDU 52 rokov vládnou stranou a mala svojho kancelára. Základná programová orientácia kancelárov Konrada Adenauera a Helmuta Kohla pevne ukotvila politické súradnice Nemecka. Záväzok voči Západu, sociálne trhové hospodárstvo, technologický pokrok, vnútorná stabilita a občiansky liberalizmus – kresťanskí demokrati mali trvalý vplyv na politickú mentalitu Nemecka, a to aj ďaleko nad rámec svojich stúpencov – a reprezentovali ju.

CDU je preto v Nemecku viac ako len strana. CDU reprezentuje túto krajinu ako žiadna iná politická organizácia. Po desaťročia bola legitímnym zástupcom priemerných Nemcov, od kvalifikovaných robotníkov a poľnohospodárov až po drobných zamestnancov, lekárov a právnikov. Kým sociálni demokrati boli predovšetkým zástupcami mestského milieu, kresťanskí demokrati mohli vždy tvrdiť, že zastupujú veľký počet občanov žijúcich na dedinách a v malých mestách.

Kríza reprezentácie nemeckej strednej vrstvy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.