Hraničný priechod Brodské - Lanžhot s Českom pre vzostup Moravy uzavreli

Nie je možné odhadnúť, dokedy opatrenie potrvá. Hraničný priechod na diaľnici D2 zostáva otvorený.

460042400_927762502722652_8411248225611735319_n Hraničný priechod Brodské - Lanžhot s Českom. Foto: Polícia SR

V dôsledku zhoršujúcej sa povodňovej situácie uzavreli aj hraničný priechod Brodské – Lanžhot s Českou republikou. Ide o priechod na takzvanej starej ceste. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. „Upozorňujeme vodičov aj prípadných nemotorových účastníkov premávky, že most na HP Brodské – Lanžhot je z dôvodu vzostupu hladiny rieky Morava úplne uzatvorený,“ informovala polícia v pondelok krátko po 11:00.

Podľa hovorcu polície v Juhomoravskom kraji Pavla Švába nie je možné odhadnúť, dokedy opatrenie potrvá. Hraničný priechod na diaľnici D2 zostáva otvorený.

Polícia zároveň upozorňuje vodičov, aby na cestách zvýšili opatrnosť a prispôsobili jazdu stavu ciest. Je tiež nevyhnutné plne rešpektovať dopravné značenie a pokyny polície a iných poverených osôb.

Dunaj stúpa, doprava je obmedzená

Dunaj dosiahol v Bratislave tretí stupeň povodňovej aktivity. Jeho výška je aktuálne 891 centimetrov. Vylieva sa pri hranici 910 centimetrov. Stúpanie hladiny bude závisieť aj od sútoku s rozvodnenou riekou Morava.

Na viacerých miestach v našej metropole v nedeľu inštalovali mobilné hrádze. Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) by to malo zabrániť tomu, aby sa Dunaj vylial napríklad na Šafárikovo námestie.

Hladina Dunaja 16.9.2024. Foto: Damián König/ redakcia Štandard

Električková linka číslo 9 v pondelok nebude premávať na Miletičovej a Ružinovskej ulici. „Linka 9 zo zastávky Trnavské mýto premáva na stanicu Nové Mesto a späť na Kútiky. Náhradná autobusová doprava X9 premáva obojsmerne medzi zastávkami Trnavské mýto – Astronomická,“ spresňuje Dopravný podnik Bratislava.

Naďalej platí, že autobusová linka 29 nepremáva po Devínskej ceste. „Zo zastávky Malá scéna premáva po Botanickú záhradu, ďalej pokračuje cez Karlovu Ves, Dúbravku, Vápenku, Eisnerovu a od zastávky Uhrovecká po svojej trase na Opletalovu, VW5 a späť touto istou odklonenou trasou,“ uvádza dopravca.

Pripomína, že medzi zastávkami Hrad Devín – Hradištná premáva náhradná linka X29. Dopravca takisto upozorňuje, že autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská v Devínskej Novej Vsi.

Vážna zostáva povodňová situácia v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves. Samospráva vyzvala obyvateľov z lokality Na hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením.

„Rovnako týchto obyvateľov vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu,“ preventívne informovala vedúca mediálneho oddelenia bratislavskej mestskej časti Martina Legáth.

Už v nedeľu (15. 9.) pomáhala polícia pri evakuácii viacerých domov v Devínskej Novej Vsi. Kritická bola najmä situácia v okolí potoka Mláka.

Zmeny vo vlakovej doprave

 „Z dôvodu nepriaznivého vplyvu počasia a zaplavených tratí na území Českej republiky (ČR) platia obmedzenia. Vlaky cez pohraničnú stanicu Čadca smer Praha nepremávajú, sú vedené len v úseku Žilina – Čadca s náhradnou súpravou. Cestujúcim odporúčame použiť spojenia do ČR cez Púchov. Vlaky cez pohraničnú stanicu Vrbovce (trať Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou) premávajú len po Vrbovce, ďalej do ČR sú odrieknuté. Vlaky cez ostatné prechody premávajú, ale je potrebné počítať s vyššími meškaniami,“ informuje ZSSK.

V dôsledku prerušenia dopravy meškajú podľa ZSSK vlaky EC 271 (Brno– Budapešť), Os 2007 (Kúty – Bratislava) mešká zo stanice Bratislava-Lamač 45 minút, R 345 (Ostrava-Svinov – Žilina) mešká zo stanice Bratislava-Lamač 32 minút.

Spoje z Vrbovíc do Hodonínu a opačne boli vplyvom počasia odrieknuté v celom úseku.

Spoj R 345 (Ostrava-Svinov – Žilina) R 345 (Ostrava-Svinov – Žilina) je odrieknutý v celom úseku, EC 142 (Žilina – Praha) je odrieknutý v úseku Čadca – Praha, SC 241 (Praha- Košice) je odrieknutý v celom úseku – nahradí ho Os 7547 v úseku Čadca – Žilina, Ex 605 v úseku Žilina – Košice.

V okolí Malaciek vodné toky klesli

Pozitívnejšie správy prichádzajú z okresu na Záhorí. Hoci v pondelok ráno začalo v Malackách pršať, najnovšie informácie o stave vodných nádrží okolo mesta sú optimistické.

„Mierne klesla hladina vodnej nádrže Kuchyňa aj hladiny rybníkov Trojky a Štvorky. Ak nebude v Malých Karpatoch a na podhorí príliš intenzívne a dlho pršať, situáciu zvládneme,“ konštatuje samospráva s dôvetkom, že zvažovaná evakuácia obyvateľov Malaciek bývajúcich v blízkosti potoku Malina nebola zatiaľ potrebná.

Primátor Malaciek Juraj Říha upozornil, že v prípade mimoriadnej zmeny budú obyvateľov v blízkosti potoku Malina informovať mobilnými sirénami.

Povodňová situácia v Stupave sa od nedele zlepšila a stabilizovala

„Počas noci sa povodňová situácia v meste zlepšila a voda začala ustupovať. Hoci zóna okolo kaštieľskeho parku zostáva zaplavená, situácia na ostatných komunikáciách je stabilná,“ uvádza mesto s tým, že sú stále vyhlásené výstrahy a zrážky pretrvávajú, preto situáciu pozorne monitorujú.

O 13.00 h je plánované zasadnutie krízového štábu aj so všetkými zložkami, ktoré budú pomáhať pri odstraňovaní a riešení následkov povodní v Stupave.

Voda, ktorá sa v nedeľu 15. septembra vyliala zo Stupavského potoka, zaplavila viacero ulíc. Povodeň zasiahla aj Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ. Klientov včas evakuovali na vyššie poschodia. Keďže voda zaplavila aj sklad potravín, dobrovoľní hasiči zabezpečili distribúciu potrebných potravín priamo do Kaštieľa.

Cesta medzi Lozornom a Stupavou je stále neprejazdná v oboch smeroch. Z dôvodu zhoršenej povodňovej situácie platí v meste až do odvolania zákaz vstupu do všetkých parkov.

V Čadci sprejazdnili mosty

Všetky mosty v Čadci, ktoré sú majetkom mesta, sa po nedeľňajšej (15. 9.) povodni podarilo sprejazdniť. Neprejazdné ďalej ostávajú mosty v správe štátnych organizácií.

„V pondelok po dodaní stanovísk o vyhovujúcom technickom stave budú sprístupnené aj tieto mosty. Ide konkrétne o most z Námestia slobody a most do Bukova,“ dodala samospráva.

Po opadnutí vody radnica spolu s mestským podnikom služieb a dobrovoľnými hasičmi z Čadce i okolitých obcí začala s čistením zatopených oblastí a objektov v postihnutých domácnostiach a priemyselnom parku. „Práce robia podľa priorít určených operačným strediskom,“ vysvetlili z radnice.

Dodali, že napriek zatopeniu autobusov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina sa tiež podarilo zabezpečiť funkčnosť mestskej hromadnej dopravy aj prímestskej dopravy.

Čadcu v nedeľu postihla 50-ročná voda. Napáchala značné škody na majetku. Podobné povodne tam zaznamenali v roku 1997. V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto aktuálne stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

(tasr, sita, est)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac